Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki gyűjtötte be a vajdasági levélszavazatokat a szerb posta helyett

2022. június 30., csütörtök 20:31

A szerb posta nyilvánosságra hozta, ki gyűjtötte be helyettük a magyarországi választásokra érkező levélszavazatokat. A Vajdasági Magyar Szövetség székházában adták át őket, és onnan indultak a választásra jogosultakhoz.

Levelenként kettő, összesen körülbelül 160 ezer dinárt (kb. 1360 eurót) kapott a Fideszhez sok szálon kötődő Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) iroda a szerb postától azért, hogy helyettük kézbesítse és begyűjtse az április 3-i magyarországi országgyűlési választás és a „gyermekvédelmi népszavazás” szavazólapjait – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A lapot a szerb posta értesítette erről, elküldték azt a szerződést, amelyik egyik melléklete azt is tartalmazza, hogy a CMH-iroda ott kapta meg a levélcsomagokat, ahol a Fidesz helyi partnerének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak a székháza található.

A cikk szerint a szerb posta és a CMH-iroda szerződése bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a Vajdaságban a szavazási levélcsomagok széthordását a Vajdasági Magyar Szövetség ellenőrizte. A borítékok először ugyanis a pártszékházba kerültek, csak onnan indultak tovább a CMH- és a VMSZ-aktivista szerepét betöltőkhöz.

A 2022-es választáskor a levélszavazatokkal kapcsolatban kiderült, hogy a helyi postákhoz nem jutottak el a szavazási levélcsomagok, amelyeket az aktivisták szállítottak ki a határon túli magyaroknak Szerbiába. Az Index cikkét itt találja; a Kétfarkú Kutyapárt a bírósághoz fordult csalás gyanúja miatt, de a Nemzeti Választási Iroda véleménye szerint semmi kifogásolnivaló nincs abban, ha pártaktivisták gyűjtik be a levélszavazatokat. 

Rovatok