Index Vakbarát Hírportál

Újabb trend terjed a Facebookon, ezt Orbán Viktor sem hagyhatta ki

2022. szeptember 7., szerda 18:31

A múlt héten, az elsősorban a tengerentúlon használt Twitteren kezdett el terjedni, hogy a politikusok, közéleti szereplők, vállalatok és mindenféle közösségi oldalak egyszavas üzeneteket tesznek közzé. Szerdára mindez begyűrűzött Magyarországra is.

A kezdeményezést a Buzzfeednews szerint az amerikai vonatvállalat, az Amtrak kezdte azáltal, hogy mindössze annyit írtak ki a Twitterre egy szeptember 1-jei posztban: „vonatok”. A bejegyzés állítólag egy hiba következtében került ki így, de ennek ellenére virális lett.  Erre reagálva – többek közt ~ a NASA azt írta a saját oldalán, hogy „univerzum”, a Washington Post azt, hogy „hírek”, a Prime videómegosztó pedig azt, hogy „gyűrűk” (utalva ezzel az új Gyűrűk Ura-sorozatra).

A trendet aztán a politikusok is átvették. Joe Biden amerikai elnök kiírta a Twitteren azt, hogy „demokrácia”. Nem sokkal később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal válaszolt erre, hogy „szabadság”, és más Ukrajna-párti oldalakon is ehhez hasonló üzenetek jelentek meg.

Azóta pedig – néhány napos fáziskéséssel – a magyar közösségi médiában is megjelent ugyanez a trend. 

A teljesség igénye nélkül csak néhány példát tennénk közzé ezzel kapcsolatban. A wellhellós Fluor Tomi a kamaszok körében nagy népszerűségnek örvendő számát idézte fel az alábbi poszttal. 

A We Love Budapest oldalán is adódott, hogy mit írjanak ki, viszont a kommentelőknek nem tetszett, hogy kicsivel írták le a főváros nevét (ez nyelvtanilag valóban helytelen, viszont azért tehettek így, mert – a most terjedő trendben – azt a bizonyos egy szót mindig kisbetűvel írják a közösségi oldalakon). 

A trendet már a magyar miniszterelnök sem tudta kikerülni. Orbán Viktor azt írta: „Magyarország” (ő a trendszabályt megszegve nagy kezdőbetűvel írta ki üzenetét, hogy ne szedjék szét a kommentelők).

Csatlakozott azóta a kezdeményezéshez a Budapesti Közlekedési Vállalat is.

Valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság is (akik egy kommentben fonetikusan is hozzátették azt, hogy „béerefká”. 

A következő órákban alighanem újabb egyszavas posztok fognak megjelenni a közösségi médiában, ne lepődjön meg, ha furcsa üzeneteket lát.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok