Index Vakbarát Hírportál

Takarítással több pénzt lehet keresni egy belvárosi gimnáziumban, mint tanítással

2022. szeptember 18., vasárnap 21:04

A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium aktuális álláshirdetései között a délutános takarítónak 30 százalékkal magasabb fizetést kínálnak, mint a történelem- és angoltanári állásra jelentkezőknek.

A belvárosi alapítványi gimnázium álláshirdetésében 200 ezer forint nettó fizetést kínálnak a délutános takarítóállásért. A történelem angol nyelven történő oktatásáért teljes munkaidőben viszont csak 203 ezres bruttó kereset jár, holott az állás betöltéséhez az egyetemi diploma mellett a felsőfokú nyelvtudás is elvárás. Ugyanekkora fizetésért keresnek matematikatanárt is teljes munkaidőben.

Lapunk két hete írt arról, hogy négy budapesti gimnázium előtt virrasztottak a diákok. A fiatalok ezzel szerették volna kifejezni, hogy sürgős változásokra van szükség az oktatásban. A Szent István Gimnázium elé hétfő reggelre egy tüntetést is szerveztek.

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is rendhagyó volt a tanévkezdés, szeptember 1-jén az intézmény 52 tanára közül 35 nem vette fel a munkát, az évnyitó alatt pedig demonstrációt tartottak. Országszerte több intézményben polgári engedetlenségi akcióval indult a tanév, és több évnyitón kockás inges demonstráció is volt.

A kormány uniós pénzből emelné a pedagógusbéreket

Gulyás Gergely a szombat délutáni kormányinfón az Index kérdésére elmondta, hogy az uniós pénzek megérkezése után garantálva lesz a pedagógusok béremelése. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ehhez gyorsabb ütemben és nagyobb lépésekben szükséges intézkednie a kabinetnek.

Az uniós források megérkezése után garantálva lesz a pedagógusbér-emelés

– mondta a tárcavezető.

A strasbourgi bírósághoz fordultak a pedagógus-szakszervezetek

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a strasbourgi bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével – derült ki a civil szervezetek által kiadott közleményből. Döntésüket azzal indokolták, hogy a kormány elvette tőlük a sztrájkjogot, miután rendeletileg úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik munkabeszüntetést tartanak.

(Borítókép: A Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium épülete a főváros V. kerületében. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok