Index Vakbarát Hírportál

Európai Bizottság: A légitársaságok átháríthatják a különadókat az utasokra

2022. szeptember 21., szerda 12:22

A helyi fogyasztóvédelem legfeljebb csak azt vizsgálhatja, hogy a légitársaság, amelyik a kormány által kivetett különadót beépítette a jegyáraiba, erről korrektül tájékoztatta-e az utasokat – jelentette ki a közlekedésért felelős EU-biztos.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő kikérte a közlekedésért felelős uniós biztos, Adina Valean véleményét azzal kapcsolatban, hogy a légitársaságok átháríthatják-e a kormány által kivetett különadót az utasokra – írja a hvg.hu

Az uniós biztos megerősítette: semmi nem tiltja, hogy amennyiben úgy dönt egy kormány, hogy különadót vezet be, utána azt a légitársaság beépítse a jegyáraiba. A lényeg, hogy erről átlátható, tisztességes módon tájékoztassa az utasokat.

Adina Valean emlékeztetett, hogy a hatályos rendelet azt írja elő, hogy a légitársaságoknak egyértelműen közzé kell tenniük az utasok számára minden légi viteldíjra vonatkozó feltételt és információt. Az adott ország helyi fogyasztóvédelmi felügyelete egy adóáthárítás után is legfeljebb azt vizsgálhatja, hogy az utasok informálása erről milyen minőségben történt. Például megfelelt-e a szerződési feltételekben foglaltaknak, vagy sem.

Magyar kormány vs. Ryanair

Június elején a Magyar Közlönyben látott napvilágot az extraprofitadóról szóló rendelet, amely a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetett ki. A kormány a döntés meghozatalát azzal indokolta, hogy az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetniük, amik extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint ezzel nem az egyszerű hétköznapi vásárlók megsarcolása volt a cél, a magyar légi közlekedési különadót a Ryanair végül átterhelte az utasokra. Jason McGuinness, az ír központú légitársaság kereskedelmi vezetője egyenesen hülyeségnek nevezte a különadó kivetését a légitársaságokra, amikor azok a járvány, az ukrajnai háború és az emelkedő üzemanyagárak miatt nem nyereségesek.

Erre válaszul, 300 milliós bírságot kapott a Ryanair a fogyasztóvédelemtől, ami ellen augusztus végén fellebbezett a légi közlekedési vállalat. Azt pedig Michael OLeary, a Ryanair vezérigazgatója múlt hét keddi budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: az ír légitársaság csökkenti magyarországi járatainak számát. Így Magyarországon 53-ról 45-re csökken a Ryanair járatainak száma.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozta, hogy az extraprofitadó szerinte ostobaság, valamint a kormánytagok közt szerinte volt olyan, aki be volt rúgva, amikor kitalálták, hogy extraprofitadót vetnek ki egy veszteséges szektorra.

(Borítókép:  Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok