Index Vakbarát Hírportál

Hollik István szerint a nemzeti konzultáció kikényszerítheti a szankciós politika megváltoztatását

2022. október 16., vasárnap 09:48

A kormányoldal azt várja a nemzeti konzultációtól, hogy több millió magyar ember véleménye kikényszerítheti az Oroszországgal szembeni uniós szankciós politika megváltoztatását − jelentette ki Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hollik István kiemelte, a kormánypártok kötelezettségnek tartják a nemzeti konzultációt, hiszen kormányzásuk elején megígérték, hogy a Magyarország jövőjét hosszú távon érintő ügyekben kikérik az emberek véleményét. Ez így volt a pandémia kezelése és a migráció ügyében is, most pedig „itt van ez a szankciós rendszer”, amely egyértelműen tönkreteszi az európai gazdaságot − mondta.

Több millió magyar ember véleménye kikényszerítheti a szankciós politika megváltoztatását.

– közölte, mit várnak a nemzeti konzultációtól.

Szerinte a brüsszeli elit „buborékban ül”, nem veszi észre vagy nem akarja tudomásul venni, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók „fordítva sültek el”, nem hajlandó tudomásul venni, hogy az energiaárak az egekben vannak, és hogy az emberek az utcán tüntetnek a kifizethetetlen rezsiárak miatt − írta meg az MTI. 

A Paks 2-nek fel kell épülnie

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, a konzultációban a legfontosabbak az energiaszankciókra vonatkozó kérdések. Felidézte, bár korábban az állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy az energia területére a szankciókat nem terjesztik ki, a nyáron az európai vezetők döntő többsége megváltoztatta ezt a véleményét. 

Arra is kitért, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Paks 2 fel tudjon épülni, mert ha Magyarország függetleníteni tudja magát a nemzetközi energiaellátástól, legalább a villamos áram tekintetében, az hihetetlen nagy versenyelőnyt jelent a magyar gazdaság és nagy biztonságot a magyar emberek számára.

A turizmussal kapcsolatban felvetette, hogy az orosz állampolgárok Európába utazásának tiltása egyedül az európai turisztikai szektornak okoz kárt, és ez is jól mutatja, hogy miért rossz a szankciós rendszer.

Magyarország egyébként eddig kivétel nélkül valamennyi Európai Uniós szankciós csomagot megszavazta

Pénteken megkezdődött az új nemzeti konzultációs kérdőívek postázása. A „brüsszeli szankciókról” szóló konzultáció ívén hét kérdés szerepel az Oroszországgal szemben már bevezetett, illetve tervezett szankciós lépésekről, illetve azok következményeiről.

A kormány a lakosság véleményét várja az olajszankciókról, a gázszállításokra, a nyersanyagokra, a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó intézkedésekről, a paksi atomerőmű bővítésével és a turizmussal kapcsolatos szankciókról, illetve a szankciók élelmiszerárakra és migrációra gyakorolt hatásáról.

Rovatok