Index Vakbarát Hírportál

Három új intézkedést jelentettek be a Kormányinfón

Percről percre közvetítés az Indexen

Index
2022.10.22. 14:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert megkérdezték, hogy mikor ér véget a külföldi kampánytámogatások miatt indított nemzetbiztonsági vizsgálat. A miniszter elmondta: a vizsgálat most indult el, abban bízik, hogy 1-2 hónapon belül eredménye lehet. Hozzátette: az eddig megismert adatok és nyilatkozatok alapján nyilvánvaló, hogy durva jogszabálysértés történt, más eljárás is indulhat az ügyben, de ez már a hatóságok jogkörébe tartozik.

  • Gulyás Gergely világossá tette, hogy sem kormányülésen, sem Fidesz-elnökségi ülésen nem merült fel olyan terv, hogy eltöröljék a közvetlen polgármester-választást.

  • Gulyás Gergely az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy olyan békemegállapodást nem lehet elfogadni, amit Ukrajna nem fogad el, ha pedig nincsenek béketárgyalások, akkor nincs esély a megállapodásra. A miniszter aláhúzta: az Egyesült Államok részvétele nélkül ez nem fog menni, nemcsak Ukrajnának kell Oroszországgal tárgyalni, hanem az amerikaiaknak is az asztalnál kell ülniük, és az a jó, ha Európa is ott van. 

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert az MSZP tisztújításáról kérdezték, hogy van-e létjogosultsága a pártnak. A miniszter azt mondta, olvas hírösszefoglalókat, de azokban nem volt benne a tisztújítás híre. Hozzátette: sok sikert kíván a megválasztott tisztségviselőknek.

    Azt is megkérdezték tőle, mit szól hozzá, hogy az MSZP erősítené a nemzeti karakterét. „Lesz munkájuk” – reagált a miniszter. A határon túli magyarok képviseletével kapcsolatban azt mondta, hogy ez az MSZP részéről nagy vállalás. „Drukkoljunk nekik” – tette hozzá Gulyás Gergely.

    Az MSZP tisztújításáról írt előzetesünket itt olvashatja.

  • Gulyás Gergely szerint a magyar kormány döntése nem veszélyezteti az energiaellátást, de ha van egy hosszú távú szerződésben rögzített ár, aminek a felét akarom kifizetni, akkor nem lesz gázom. A miniszter úgy látja, hogy valójában embargós szankcióról van szó a gázársapkánál, mert így nem lesz, aki behozza a gázt, nem véletlen, hogy a német kancellár is hasonló álláspontra helyezkedett.

  • Gulyás Gergely szerint ha vannak ilyenek, akkor az MVM-nek kell vizsgálatot folytatnia. A miniszter szerint méltányos és helyes eljárásra lehet számítani.

  • Nagy Márton a kiterjesztett kamatstopról elmondta: ha az összes változó kamatozású kkv-ra kiterjesztik az intézkedést – ami most a legvalószínűbb –, akkor az egy évben körülbelül 150 milliárd forintot jelent, de fél évről van szó, tehát nagyjából ennek az összegnek a fele érinti a bankrendszert.

    A miniszter leszögezte, hogy a bankrendszernek a megnövekedett kamatok extraprofitot hoznak. Az extraprofitadó kivetése óta a kamatlábak emelkedtek, ez pluszprofitot generált a bankrendszerben, ezért ezt a terhet a bankrendszer könnyedén el fogja viselni.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta: a geotermikus energiaforrások tekintetében az ország nagyhatalom, a feltárás azonban nagyon költséges, de már tudnak úgy fúrni, hogy az sikeres legyen. A nehézség, hogy 2 évig tart egy nagyobb projekt, a fúrás is rendkívül drága. Hosszú távon azonban lehetőség a geotermikus energia felhasználása.

  • Gulyás Gergely jelezte, hogy központi ünnepségekből több van, ő is beszédet mond Budapesten a Műegyetemnél. A kormány központi rendezvénye Zalaegerszegen lesz, a miniszter helyesnek nevezte, ha nyolcmillió ember vidéken él, akkor a miniszterelnök megszólalása nem mindig Budapesthez kötődik.

    Nem szokatlan, hogy nincs Fidesz-nagyrendezvény és budapesti Orbán-beszéd október 23-án, 1956 szimbolikus jelentősége azonban most más olvasatot is kapott az ukrajnai háború miatt, ami részben pont Orbán Viktor kijelentéseinek köszönhető – írtuk pénteken.

  • Gulyás Gergely az elektromos hálózati rendszer felújításáról elmondta: a tervek készen állnak, több milliárd eurós befektetésről van szó. Ilyen nagyságú pénzforrás az RRF hitelrészében áll rendelkezésre. A miniszter hozzátette: a hálózati rendszer, mindaddig, amíg a napenergia tömeges csatlakoztatása nem hozott nagyobb terhelést, megállt a saját lábán. Most viszont teljes hálózati reformot kell végigvinni.

  • A nemzeti konzultáció online kitöltésének biztonságával kapcsolatban Szentkirályi Alexandra elmondta: felkészültek a tömeges támadásokra, folyamatosan fejlesztik az informatikai hátteret, hogy nem tudjon senki se belenyúlni a konzultációkba.

  • Adtak-e utasítást a tankerületeknek, hogy ne rúgjanak ki több tanárt polgári engedetlenség miatt? Gulyás Gergely miniszter azt mondta: nem avatkoztak be a minisztérium és a Klebelsberg Központ döntéseibe. Az álláspontja egyébként az, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. A mostani kormány alatt bárki tüntethet, tiltakozhat, nem úgy, mint 2010 előtt, amikor szemkilövetés és kardlapozás is volt.

  • Nagy Márton az Index stagflációra vonatkozó kérdésére kifejtette: az a kérdés, hogy a jelenlegi válság következtében mi fog kialakulni. A kínálati sokkok, mint az energiaválság, ami a legnagyobb sokk a szankciók következtében, mennyire lesznek tartósak. Ha ez megoldódik, akkor az az ok, ami kiváltotta a lassuló növekedést és az emelkedő inflációt, megszűnik. Ha fennmarad, vagy rontanak rajta, akkor a stagfláció kockázata egyre nagyobb lesz. Ha elkerülik, abból egy átmeneti lassulás lehet, mint 2023-ban, de nem lesz stagfláció. Az EU-hoz képest a 2-3 százalékos növekedési többlet elvárható, a felzárkózás 2023-ban is megvalósul, csak sokkal jobb lenne magas növekedés mellett közeledni.

    Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a miniszter hogyan értékeli a jegybank intézkedéseit. Nagy Márton úgy látja, a jegybank sikeresen stabilizálta a helyzetet, alapvetően a legfontosabb célja az infláció elleni küzdelem és a pénzügyi stabilitás fenntartása, ezt jól kiegészíti a kormány infláció elleni politikája.

  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: a családok védelme fontos, a rezsicsökkentéssel rengeteg pénzt hagynak a családok zsebében, megvédik a lakáshiteleken keresztül is a háztartásokat. Arról is beszélt, hogy a munkavállalóknak most jó esélyük van arra, hogy béremelést tudjanak kiharcolni.

  • Nagy Márton szerint az nem elvitatható, hogy lassulni fog a növekedés, de 1 százalékkal így is a régió éllovasai lehetünk. A miniszter szerint elkerüljük a recessziót, viszont lassuló növekedésnél csökkennek a bevételek. A stratégiai pontoknak a családtámogatást, a nyugdíjasok védelmét és a munkahelyvédelmet nevezte.

  • Gulyás Gergely a migrációra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy olyan nyomás van a déli határon, mint 2015-ben volt.

  • Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közzétett egy rövid videót, amelyben kritikával illették a magyar kormányt – számoltunk be a posztról kedden. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a nagyköveteknek az a feladata, hogy a fogadó országgal a legjobb viszonyt alakítsák ki. Abban bíznak, hogy a nagykövet magyarországi tevékenysége ehhez járul hozzá. Úgy látja, hogy a kvíz, és ha ezután még ilyen kvízek kerülnek nyilvánosságra, az biztos, hogy nem közelebb hozza az Egyesült Államokat és Magyarországot, hanem távolítja.

  • A brüsszeli szankciókat bombaként ábrázoló nemzeti konzultációs magyar plakátokkal kapcsolatban Szentkirályi Alexandra kérdésre elmondta: a probléma nem a plakátokkal van, hanem a szankciókkal, adekvátnak tartja a plakátok ábrázolásmódját. Azt is hangsúlyozta, hogy most a béke az egyetlen megoldás.

  • Gulyás Gergely elmondta, hogy nincs végleges döntés a családtámogatási rendszer egyes elemeiről. Arról van döntés, hogy bármilyen nehéz év is lesz 2023, a családtámogatáson nem fognak spórolni. Hozzátette: itt az ideje megvizsgálni, hogy melyik program milyen hatékonysággal működik, ennek megfelelően fognak dönteni egy hónapon belül.

  • Mi volt az oka, hogy azonnali hatállyal kirúgták Brüsszelben az energiaügyekért felelős vezető magyar diplomatát? Gulyás Gergely azt válaszolta: nem volt politikai oka, hónapokkal ezelőtt egyeztettek vele, hogy váltást szeretnének a pozíciójában, sokáig ebben korrekt együttműködés volt vele, a diplomata mostani magatartását inkorrektnek tartja.

  • Ezt válaszolta a miniszter arra, hogy a munkácsi turulszobrot elbontották Ukrajnában. Gulyás Gergely szerint ha Ukrajna célja az – amelyet egyébként támogattak humanitárius módon –, hogy az EU-hoz közeledjen, akkor a kisebbségeket is tiszteletben kell tartania.

  • Gulyás Gergely a pedagógus-szakszervezetekről úgy fogalmazott, hogy azokkal a baloldali pártokkal kampányoltak, amelyek mindent megtesznek az uniós források megérkezése ellen, így eléggé hiteltelen a szakszervezetek pozíciója.

  • Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre kifejtette, az elsődleges feladat az volt, hogy az Országgyűlés azokat a jogszabályokat fogadja el, amelyek az Európai Bizottsággal való megállapodásnak megfelelően tett vállalásokat tartalmazták, ez megtörtént, a NATO-csatlakozási kérelmekről még az őszi ülésszakban tárgyalhatnak. Ezt egyébként Magyarország mellett még Törökország nem tette meg.

  • Nagy Márton az inflációról úgy fogalmazott, hogy küzdeni kell ellene. A következő hónapokban kissé még emelkedhet, de a jövő év elejétől csökkenhet az infláció. Arra számítanak, hogy a jövő év átlagos inflációja közel lehet az ideihez, de ez úgy alakul ki, hogy magas infláció lehet az év elején, és egy számjegyű infláció az év végén.

    A jegybank harcol az infláció ellen a kamatokkal, a kormány is harcol, az árstopok nem véletlenül kerültek bevezetésre. Nagy Márton szerint ha összehasonlítják más országokkal a lépéseiket, Magyarországon erőteljesebb lépések rajzolódnak ki az infláció leszorítására. Úgy látja, jó esély van rá, hogy ne csak a recessziót kerüljük el a jövő évben, hanem év végére egy számjegyű infláció alakuljon ki. Az ársapkákat nem tartja jónak, de hangsúlyozta: nem normális időszakban vagyunk, olyan eszközökhöz kell nyúlni, amik kezelik a sokkokat, ezért addig, amíg szükség van rájuk, fenn kell tartani az ársapkákat.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság a lengyeleknek visszatartja az uniós forrásokat, az mondta: ez méltánytalan, jogellenes és politikailag motivált döntés, amely ahhoz járul hozzá, hogy meggyengítsék az EU-t. A miniszter szerint az EB politikai szimpátia alapján adja oda vagy tartja vissza a forrásokat.

  • Gulyás Gergely a napenergiáról elmondta, hogy 3000 MW napenergia már működőképes, 2026-ig több mint 5000 MW előjegyzés van, a rendszer nem visel el többet, ezért függesztették fel átmenetileg a lehetőséget. Ha nincs hálózatjavítás egyes területeken, akkor nem lehet több energiát feltáplálni, de október 31-ig még van lehetőség az igénybejelentésre.

  • Nagy Márton a hitelmoratóriumot alternatívának tekinti, vagy kamatplafont alkalmaznak, vagy moratóriumot. A kkv-hitelek esetén a probléma a változó kamatozásúaknál van. Ebben az esetben a törlesztőrészletek emelkedéséből fakadó sokk ellen védekeznek, ezért inkább a kamatstophoz nyúlnak, ez sokkal célzottabb beavatkozás, ott avatkoznak be, ahol szükség van rá.

  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kérdésre a Széchenyi-kártyákkal kapcsolatban elmondta: január 1-től június végéig lehet 5 százalékos kamattal felvenni a hiteleket. A kormány a fix 5 százalékot garantálja.

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy Macron francia elnök bírálta az Egyesült Államokat, mert rekordáron ad el földgázt Európának, azt mondta: „Jó reggelt!”

    A minisztert kérdezték arról, mit szól ahhoz, hogy Dobrev Klára nagykövetekkel találkozott, Gulyás Gergely erre válaszul azt mondta: a magyar baloldal azon dolgozik, hogy Magyarország ne jusson hozzá az uniós forrásokhoz.

  • A nemzeti konzultáció online kitöltési lehetőségéről Szentkirályi Alexandra elmondta: napokon belül indul. Az ellenzék kritizálja a nemzeti konzultációt, a kormányszóvivő viszont nagy eredménynek gondolja, hogy Magyarországon megkérdezik az embereket egy fontos témáról, amiről Brüsszelben döntöttek. A bombát ábrázoló konzultációs plakátokról elmondta: a szankciók bombaként hatottak az energiaárakra, így a plakátok jól leírják a valóságot.

Rovatok