Index Vakbarát Hírportál

Kommentháborúban vitatkozott Fürjes Balázs és Szabó Tímea

2022. november 5., szombat 18:55

Fürjes Balázs szombaton intézett nyílt levelet Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterhez, amelyben azt írta: értetlenül áll az előtt, hogy a politikus nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok újságírójának. A levélre Facebook-kommentben reagált Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, majd Fürjes Balázs ismét válaszolt neki.

Az ATV Stúdiójában történt, nagy visszhangot kiváltó esetről, valamint Fürjes Balázs nyílt leveléről már korábban beszámoltunk. A fideszes politikus többek közt azt írta az ellenzéki polgármesternek:

Tisztelettel arra kérem, hogy fontolja meg a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését! Egészen biztos, hogy az ATV és a Pesti Srácok közönsége soraiban mindenféle embert találunk. Idősebbet, fiatalt, jobb- és baloldalit, budapestit és vidékit, családosat és egyedül élőt, nőt, férfit, hívőt és ateistát egyaránt. Olyan ferencvárosit, aki Önre szavazna, és olyat is, aki nem. Mert mi, magyarok sokfélék vagyunk.

Fürjes Balázs úgy vélekedett, hogy „a szólás- és véleményszabadság, a sajtó szabadságának tisztelete miatt fontos, hogy ne utasítsuk vissza, ha kritikusan kérdeznek minket, még ha esetleg ellenszenvvel is viseltetünk a kérdezővel szemben. Mert nem a kérdező személye, pártszimpátiája, hanem a hallgatóság, Magyarország polgárai számítanak. Ebben a konkrét esetben a Pesti Srácok olvasói és az ATV nézői. Minden politikai és véleménykülönbségükkel együtt”.

Erre a levélre reagált Facebook-kommentben a párbeszédes Szabó Tímea, aki azt írta: „biztos lemaradtam valamiről, de nem láttam, hogy Baranyi Krisztina lekötözte volna, nopláne beragasztotta volna »szegény« »újságíró« száját, amivel korlátozta volna őt jogaiban”.

Ellenben azt a propagandagépezetet, amely az elmúlt 5 évben 400 sajtó-helyreigazítasi pert vesztett, ne nevezzük sajtónak, az ott dolgozókat pedig újságírónak. A kutya is megeszi időnként az ürülékét, mégsem hívjuk azt »ételnek«

– írta az ellenzéki politikus.

Fürjes Balázs erre viszontválaszt adott egy kommentben, és megismételte, hogy szerinte „a progresszív baloldal képviselői” korlátozzák a szólásszabadságot Magyarországon, és így tesznek akkor is, ha nem hajlandóak válaszolni a nekik feltett kérdésekre. 

„A progresszív baloldal itthon is hiperérzékeny a neki nem tetsző beszédre, véleménynyilvánításra, de önmagával kapcsolatban jóval elnézőbb. Arról a baloldalról beszélünk, amelynek képviselőjeként Ön honfitársainkra a »megdöglesz« kifejezést használja a magyar parlamentben. Meghallgatjuk? Igen, mert szólás- és véleményszabadság van, és ezért a baloldalról érkező ordas kifejezéseket is kénytelenek vagyunk meghallgatni. Aztán szót emelünk ellene, természetesen. De eltörölni, eltaposni, nem létezőnek tekinteni nem kívánjuk a velünk ellentétes álláspontot képviselőket.”

Ez minimumelvárás lenne a baloldaltól is

– írta a politikus, aki ezután azt is felrótta Szabó Tímeának, hogy korábban pedofíliával vádolta meg Bús Balázs volt óbudai polgármestert, és ezért már el is ítélték (igaz, még nem jogerősen). 

Mi bárkivel szemben meg fogjuk védeni az Önök szabadságjogait is, de Önöknek sem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a miénket. Ez a világ nem itt van. Pontosabban, annak a világnak itt már rég vége, és nem fog visszatérni. Bármennyire is sajnálja ezt a progresszív dollárbaloldal

– írta a bejegyzése végén a fideszes politikus. 

Előkerültek a gombák 

A vitába aztán beszállt a HVG publicistája, Tóta W. Árpád is, aki Fürjes Balázs kommentjére reagálva azt kifogásolta, hogy a politikus félremagyarázta a Szabó Tímea-féle Lex Megdöglesz-felszólalás hátterét.  

Az újságíró szerint akik utánanéznek annak az ügynek, azok Fürjes Balázst „egy nyomorultul hazudozó, béna kis manipulátornak fogják tekinteni” ezután, és a vitában csak „a tudatlanok, a hülyék és a lelki szegények” maradnak az ő oldalán.

Nem kínos a nap végén egyedül maradni egy kosár gombával?

– kérdezte a politikustól a HVG publicistája, felidézve Márki-Zay Péter korábbi, nagy visszhangot kiváltó felszólalását

(Borítókép: FürjesBalázs 2021. május 25-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok