Index Vakbarát Hírportál

Kik a valódi újságírók? Fürjes Balázs és Baranyi Krisztina újabb pengeváltása

2022. november 8., kedd 08:16

Először az ATV Egyenes beszéd című műsorában, majd utána Fiala Janos Keljfeljancsi című műsorában vitázhat egymással Fürjes Balázs és Baranyi Krisztina.

A két politikus azt követően szállt vitába egymással, hogy Baranyi Krisztina az ATV múlt heti műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok portál munkatársának kérdésére.

Csodálom is, hogy ez a televízió egyáltalán beenged ebbe a stúdióba ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van, folyamatosan, mindenféle gátlás nélkül hazudoznak és csúsztatnak. Nem értem, hogy mit keres itt a Pesti Srácok újságírója

– többek közt ezt mondta Baranyi Krisztina pár nappal ezelőtt. A vitába azóta már többen is bekapcsolódtak.

Fürjes Balázs a legújabb, kedd reggel közzétett nyílt levelében azt írta, hogy köszönettel megkapta Baranyi Krisztina legutóbbi válaszát, és „kölcsönös nyitottságuk következtében” többször is lesz alkalmuk megvitatni a szólásszabadság kérdését: először kedd este az Egyenes beszédben, majd csütörtök reggel a Keljfeljancsiban beszélhetik át ezt a problémakört.

A fideszes politikus röviden reagált Baranyi Krisztina előző válaszlevelének az egyik felvetésére is. „Azt ugyanis muszáj leszögeznem, hogy nem tudok csatlakozni önhöz abban, hogy politikusok – akár bal-, akár jobboldali politikusok – szabják meg, írják elő, határozzák meg, hogy ki minősül »valódi újságírónak«, ki kezelhető egyáltalán »sajtóként« (ezek az ön kifejezései), hogy ki vehet részt a demokratikus diskurzusban” – írta, hozzátéve: 

Ahogy a politikai kínálatból a választók jogosultak választani és ők osztják el az arányokat, úgy a sajtótermékek zsűrizése meggyőződésem szerint az olvasókra, nézőkre és hallgatókra tartozik.

„Meggyőződésem, hogy nekünk, közfeladattal megbízott politikusoknak nem dolgunk sem megítélni, sem nevelni Magyarország polgárait vagy a sajtó szereplőit. Valamint az is, hogy a sajtó működésének egyetlen korlátja Magyarország alkotmányos rendje” – írta Fürjes Balázs, majd végül megismételte: nem szeretne olyan világban élni, ahol „ilyen vagy olyan oldali politikusok szükségképpen önkényes minősítésétől függne, hogy kit lehet rendes, igazi újságírónak tartani”.

(Borítókép: Fürjes Balázs és Baranyi Krisztina)

Rovatok