Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília figyelmeztet: Ismét terjed a koronavírus és az influenza

2022. november 8., kedd 08:00

Biztos, hogy a télen az eddiginél több koronavírusos megbetegedésre lehet számítani – erről beszélt Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: sok szakértő próbálja modellezni azt, mi várható a következő hónapokban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) például 20 különböző munkacsoportja igyekszik modellezni azt, hogy mire lehet számítani, de nincs olyan tökéletes modell, amely pontosan megmutatná, mi várható – fogalmazott Müller Cecília, majd hozzátette:

A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint – és én is így vélem – ez a betegség is, a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan, szezonálissá válik.

Müller Cecília azzal folytatta, hogy ezek alapján várhatóan több megbetegedés lesz a télen. Emlékeztetett arra, hogy az iskolai tanévkezdés kezdete óta nő a koronavírushoz és más kórokozókhoz köthető megbetegedések száma. 

A középkorúaknál terjed a leginkább 

„A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok voltak érintve, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztály-belieket érinti a járvány.”

Nagyjából ötven év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a hatvan év felettieket is

közölte az interjúban az országos tiszti főorvos. 

Müller Cecília azt is közölte az interjúban, hogy mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon, ezért most nem szerveznek célzott oltási kampányt, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét az oltópontokon és a háziorvosoknál is, akár még regisztráció nélkül is (bár aki regisztrál, az hamarabb és egyszerűbben hozzájuthat a vakcinához).

Ezek a koronavírus-vakcinák állnak rendelkezésre 

Az országos tiszti főorvos szerint a Pfizer vakcinájából kérhető a korábbi változat, valamint az új, kétkomponensű, omikronspecifikus vakcina is (amely a régebbi variánsok ellen is ugyanúgy véd). Ezeken kívül van még Janssen és Sinopharm oltás készleten. Müller Cecília ezenkívül arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban gyorsan terjedő omikron-alvariánsok nem annyira aggasztóak, mint ahogy a sajtóhírekből kitűnik.

„Az amerikai elnök fő járványtanácsadója, Anthony Fauci említette, hogy ezek a variánsok az omikron alvariánsai, és ez tulajdonképpen bizakodásra ad okot” – mondta, hozzátéve azt is, hogy egyelőre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem jelölte meg ezeket az alvariánsokat aggodalomra okot adó variánsokként.

Az influenza most durvább lesz, mint eddig volt 

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet.

Az influenza elleni védőoltásnak abszolút ellenjavallata nincs, bár egyedi ellenjavallat lehet – mondta, majd hozzátette azt is, hogy az influenzavírus sokat mutálódott az utóbbi időben,

tehát feltétlenül ajánlom az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenzamegbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna. A 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javaslom, hogy vegyék fel a védőoltást, de a krónikus betegségben szenvedőknél is egy magas rizikót jelent az influenza, ahogy az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is. Az oltakozást javaslom a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a gyermekvállalást, hiszen nem maga a vírus, hanem a magas lázas állapot veszélyeztetheti a várandósságot

– fejtette ki Müller Cecília, hozzátéve, az influenza elleni oltást a rizikócsoportba tartozóknak térítésmentesen biztosítja a kormány, de aki erre nem jogosult, az az oltóanyagot orvosi rendelvényre megveheti a gyógyszertárakban.

Két hete nincsenek koronavírus-adatok

Nem mellékes, hogy lassan két hete nem láttunk információt arról, hogy mennyi koronavírusos megbetegedés és halál volt az utóbbi napokban. Az utolsó adatszolgáltatási nap október 26-a szerda volt, amelyet követően a múlt heti adatközlés a mindenszentek és halottak napja miatt maradt el.

Akkor azt ígérték, hogy az előző hét második felében jönnek az adatok, de ebből nem lett semmi. Ennek fényében arra lehet számítani, hogy a következő adatközlésnél az eddigiekhez képest szokatlanul magas számok lesznek láthatóak, mivel (minimum) kétheti összesített adatokat fognak közölni. 

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Rovatok