Index Vakbarát Hírportál

Pszichológus kezeli a balatonfüredi diák osztálytársait, aki kiugrott az ablakon

2022. november 9., szerda 07:29

Iskolapszichológus foglalkozik azokkal a gimnáziumi diákokkal, akik diáktársuk segítségére siettek, miután kiugrott az iskola második emeleti ablakából matematikaóra közben. A mentők kiérkezéséig a diákok segítettek életveszélyesen megsebesült társuknak.

Hétfőn számoltunk be arról, hogy kiugrott egy balatonfüredi gimnázium második emeleti ablakából egy 17 éves fiatal. Mint az később kiderült, matekdolgozat írása közben vetette ki magát az osztályterem ablakán, amikor a tankerület igazgatója szerint a matektanár épp háttal állt a diákoknak, mert a táblára írt. A fiatal fiú életveszélyes sérüléseket szenvedett, de a kiérkező mentősöknek sikerült stabilizálniuk az állapotát, és mentőhelikopterrel egy budapesti kórházba vitték.

Az esemény egy pillanat műve volt: a körülötte ülő diákok tehetetlenül néztek maguk elé. Az udvaron testnevelésóra folyt, amikor a fiatalember kiugrott az emeletről. Ezt látva pedagógusok és diákok a fiatalemberhez rohantak segíteni, majd az iskola vezetői kihívták a mentőket és a rendőrséget.

Kiderült, hogy a fiú zárkózott tanuló, akinek nem sok barátja van az osztályban, és nem sokat beszélt társainak a magánéletéről. A tanórák többségén elszigetelten egyedül ült, ritkán szólt a társaihoz, a magánéletéről sem beszélt, így az osztálytársai sem tudják, hogy mi vezethetett ahhoz, hogy kivetette magát az ablakon.

Mindenkit megviselt, de mindenkin segítenek

Azt lehet tudni, hogy a matematika tárgy nem tartozott a kilencedikes diák kedvencei közé, a dolgozatát is üresen hagyta, amikor kiugrott az ablakon az udvarra. Itt először a testnevelés-oktató tanár és a diákok segítettek rajta, amíg a mentőhelikopter el nem szállította Budapestre, az Országos Baleseti Intézetbe.

Egy helyi csoportban az iskola egyik tanulójának édesanyja írt a lányáról, aki átélte az esetet:

A kislányom zokogva hívott fel a baleset után. Ő éppen a szomszédos teremben vett részt egy tan­órán. Az egész iskolát megviselték a történtek.

Mindenkit megviselt az eset, azonban mindenkin segítenek – biztosította az iskolát a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója a Ripost információi szerint.

A tragédia a diák valamennyi osztálytársát megviselte. A trauma feldolgozásában pszichológustól kapnak segítséget

– közölte Feny­vesi Zoltán, de a továbbiakban nem áll módjában részleteket megosztani, mert a szülők kifejezetten diszkrécióra kérték.

A család egyik ismerőse ezzel összhangban azt írta: „a felesleges találgatások senkinek nem tesznek jót. A legfontosabb, hogy a szegény fiú mielőbb felépüljön”.

A fiatalember túl van az életveszélyen, és jó eséllyel fel fog épülni.

Rovatok