Index Vakbarát Hírportál

Országos pedagógussztrájk a hazai iskolákban

Élőben az Indexen

Vége
20221118181743 PAP 3418

A legfontosabbak

2022.11.18. 19:17
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tüntetés hivatalosan pontban hét órakor ért véget a Himnusz eléneklésével. A résztvevők kitartóan kiabálták: Folytatjuk!

    Ez a folytatás pedig december 9-én lesz az MTVA székháza előtt.

  • A diákok megkérték a tömeget, hogy telefonjukkal világítsanak az alagútra, ahol a molinó mellett saját gyártású papírpénzt szórtak a tömegre.

    A papírpénzen egy húszezer forintos bankjegy látható Pintér Sándor belügyminiszter fényképével.

  • Elhangzottak az Egységes Diákfront követelései is:

    • Megoldást a tanárhiányra!
    • Használható tananyagot!
    • Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
    • Vissza a sztrájkjogot!
    • Figyelmet az oktatásra!
    • Szüntessék meg az iskolai szegregációt!
  • A tömeg megérkezése után az alagút tetejéről egy óriási kockás molinót lógatnak le az aktivista diákok, és elkezdődnek a beszédek a Clark Ádám téren.

    „A mai nap az oktatásé volt: reggel élőlánc, napközben sztrájk, este tüntetés” – mondja az első felszólaló diák.

    Ebben az országban mindenkinek egyenlő módon jár a megfelelő oktatás

    – folytatja beszédét a diák a tüntetőknek címezve. „Nem hagyjuk!”, „Elegünk van!” – kiabálják a felszólaló diákok a tömeggel együtt.

    Korábbi kérésüknek nem tettek eleget a közmédiában, ugyanis öt percet szerettek volna kérni élő adásban, ahol elmondhatják követeléseiket. A téren a tömeg egy perc néma csenddel fejezi ki egyet nem értését a történtekkel kapcsolatban.

  • A tüntetők, akik nagyjából ezren lehetnek, negyed hétkor érkeztek meg a Clark Ádám térre – jelentette helyszíni tudósítónk. A tömeg folyamatosan skandál:

    • „El a kezekkel a tanárainktól!”
    • „Nem adjuk fel!”
    • „Hallják meg a várban is!”
  • A tömeg elindult a Duna felé, rákanyarodott a Szabad sajtó útra. A rendőrök a Ferenciek terén lezárták az Erzsébet híd felé vezető három sávot. Közben az eső is eleredt, lépésben haladnak a tervezett útvonalon.

    A híd a budai oldal felől akadálytalanul járható.

  • Helyszíni tudósítónk beszámolója alapján egyelőre gyülekezik a tömeg, nagyjából három-négyszázan lehetnek, minden korosztály képviselteti magát.

    Nagy a nyugalom, a tüntetők kis csoportokban beszélgetnek, és várják a fél 6-os indulást. A rendőrök felügyelik az eseményt.

    Egyre hangosabb a tömeg a Március 15-e téren. A szervezők a tér közepére terelik a jelenlévőket, ahol a hangulat egyre jobban fokozódik. Együtt skandálják a pedagógus sztrájk jelszavait:

    „Szabad ország, szabad oktatás!”

    „Nincs tanár, nincs jövő!”

    „Fizessétek meg a tanárainkat!”

    „Elegünk van!”

  • Az Egyesült Diákfront (EDF) aktivistái adománygyűjtő dobozokkal járnak körbe, a tanároknak gyűjtenek. Az EDF egyik képviselője lapunknak elmondta: kilencen járnak körbe a téren a dobozokkal. 

    Akihez odaléptek, mindenki adott pénzt, vagy tett valamit a dobozba.

  • A pénteki sztrájknap záróeseménye 17 órakor kezdődik. Az Elég a lenézésből! címmel meghirdetett fővárosi tüntetés a Belvárosból, a Március 15. térről indul, a tervezett végcél a Clark Ádám tér lesz.

    A szervezők szerint azért vonulnak ismét utcára, mert továbbra sem történt változás az oktatásügy terén: a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány pedig még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire. Továbbá a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról.

    Bár az időjárás-előrejelzés kitartóan esőt mond a délutáni/esti tüntetésre, a szervezőket mindez egyáltalán nem állítja meg, nem fújták le a tiltakozó eseményt – derült ki az Egységes Diákfront (DAT) legutóbbi Facebook-bejegyzéséből.

  • A Magyar Szocialista Párt (MSZP) úgy véli, pusztán a pedagógusok bérének rendezésétől még nem lesz minőségi oktatás Magyarországon. A pedagógusbér-emelés egy szükséges, de nem elégséges feltétele ennek – közölte a párt Facebookon.

    Az MSZP öt pontja a minőségi oktatásért:

    1. A jelenlegi NAT nem tölti be feladatát, ezért hatályon kívül kell helyezni. A korábban elkészült és vitára bocsátott NAT-tervezet lépjen életbe mindaddig, amíg a végleges elkészül.
    2. A pedagógusok bürokratikus terheit a legrövidebb időn belül csökkenteni kell.
    3. A tanároknak nagyobb szakmai önállóságot kell biztosítani.
    4. Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraszámterheit.
    5. Új egyensúlyt kell kialakítani a kompetenciaalapú és a lexikális tudás között.
  • Szabó Ervin, Orosháza megyei és önkormányzati képviselője szerint a fideszes képviselők még mindig nem értik, miért tiltakoznak a pedagógusok, a diákok és a szülők.

    „A mai megyei közgyűlésen az oktatás helyzetéről vitázunk. A fideszes kétharmad szerint a tankerületi rendszer egy sikertörténet, és a pedagógusok (pedig csak a mai napon épp 62 tanár sztrájkol megyénkben!) tiltakozása nem jogos, nem szakmai” – írta közösségi oldalán a politikus.

    Sőt a közgyűlés fideszes elnökhelyettese szerint erőszakkal is fel lehetett volna lépni az olyan tanárokkal szemben, akik például azért emelnek szót, hogy a középiskolákban ne 18 Celsius-fokban legyen a fűtés maximálva

    – tette hozzá.

  • Újbuda önkormányzata ötmillió forintot biztosít a munkabeszüntetésben érintett pedagógusok kieső bérére – közölte Facebook-oldalán László Imre polgármester.

    „Pedagógusi pályára lépni soha nem volt egy könnyen választott hivatás, óriási vállalás és felelősség az. Kormányok jöhetnek-mehetnek, de ami állandó, az a pedagógusok hivatástudata, türelmük és kompetenciájuk. És ezeket el kell ismerni! Nem holnap, hanem már ma!” – írta Facebook-oldalán a DK-s politikus. Hozzátette: Magyarországon munkabeszüntetésben pedagógusként részt venni egzisztenciális kockázat, noha a tanárok csak azért állnak ki, ami őket megilleti: megbecsülésükért és munkájuk felelősségéből fakadó elismerésért.

    László Imre a fentiek miatt polgármesteri döntés keretében határozott arról, hogy a munkabeszüntetésben részt vevő tanárok részére Újbuda önkormányzata összesen ötmillió forintos támogatást biztosít a Pedagógusok Szakszervezetén keresztül.

    A munkabérpótlást ebből a keretből igényelhetik:

    • az Újbudán élő, más kerületben dolgozó pedagógusok,
    • az Újbudán dolgozó, más kerületben élő pedagógusok,
    • és természetesen a kerületben élő és Újbudán lévő köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok.
  • A Dél-Budai Tankerület 112 pedagógusa is csatlakozott a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola kezdeményezéséhez.

    Közös nyilatkozatukat a Tanítanék Mozgalom posztolta Facebook-oldalán, követeléseik az alábbiak:

    • Kölcsönös kommunikáción alapuló együttműködés a helyzetet nem ismerő, ellentmondást nem tűrő személytelen kommunikáció helyett!
    • Megfélemlítés és megtorlás helyett párbeszéd!
    • A tanári autonómia visszaállítása: a tankönyvválasztás és a tananyag kiválasztása a tanári szabadság része legyen!
    • A kölcseys tanárok visszahelyezése állásukba, különösen annak fényében, hogy az érettségiző osztályok osztályfőnöke és tanárai kerültek ebbe az elfogadhatatlan helyzetbe!
    • Érdekérvényesítő sztrájkjog: a sztrájk jelenleg érvényes feltételei (a diákok óráinak felét, a végzősök óráinak száz százalékát meg kell tartani) alkalmatlanok a tiltakozásra!
    • Bérrendezés: a rendkívül alacsony fizetések minden eddiginél nagyobb arányú pályaelhagyáshoz vezetnek, pályakezdő tanárok alig kerülnek be a rendszerbe, a pedagóguskorfa katasztrofális!
    • A személyközpontúságot és a készségfejlesztést célzó napi pedagógiai munka elsődlegessége, a túlszabályozottságból fakadó adminisztrációs terhek csökkentése!
    • A diákok és a pedagógusok terheinek csökkentése, a kötelező óraszámok normalizálása, az elrendelhető túlmunka észszerűsége, a túlórák és helyettesítések kifizetése!
  • A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola Facebook-oldalán tudatta: ők is csatlakoztak a délelőtti sztrájkhoz. Intézményükből 23 pedagógus és munkatársaik tagadták meg a munkát.

    A tiltakozást további hat fő segítette, akik a gyerekek felügyeletét biztosították az első három órában.

  • Bár az időjárás-előrejelzés kitartóan esőt mond a pénteki sztrájknap záróeseményére, a délutáni/esti tüntetésre, a szervezőket mindez egyáltalán nem állítja meg, nem fújják le a tiltakozó eseményt – derült ki az Egységes Diákfront (DAT) legutóbbi Facebook-bejegyzéséből.

    Mint a szervezők írják, a résztvevők az esemény idejére hozzanak magukkal esernyőt, esőkabátot, teát.

    Ha elég sokan és elég mérgesek vagyunk, biztosan nem fázhatunk

    – tették hozzá a DAT oldalán.

    A fővárosi demonstráció a belvárosból, a Március 15. térről indul 5 órakor, és a tervezett végcél a Clark Ádám tér lesz, ahol beszédekre, közös éneklésre, skandálásra, versmondásra és performance-ra lehet számítani.

  • Elég a lenézésből! címmel hirdetett tüntetést a magyar oktatásért péntek délutánra többek között az Egységes Diákfront, a Turul Diákegyesület és a Pala Mozgalom. A fővárosi demonstráció a belvárosból, a Március 15. térről indul, és a tervezett végcél a Clark Ádám tér lesz.

    A szervezők szerint azért vonulnak ismét utcára, mert továbbra sem történt változás az oktatásügy terén: a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány pedig még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire. Arról nem is beszélve, hogy mindeközben a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról.

    A demonstrációval éppen ezért az a cél, hogy megmutassák, a tiltakozó hangokat látszatintézkedésekkel nem lehet elhallgattatni, ahogy a lelkesedés sem fogyott el az oktatás ügyének javítása érdekében.

  • Mint arról korábban beszámoltunk, a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola tanárainak kezdeményezésére sok helyen már november 14-én, hétfőn kezdetét vette a sztrájk. Az egyhetes munkabeszüntetéshez napról napra egyre többen csatlakoztak, az összefogás keretein belül szerdán egy demonstrációt is tartottak a Külső-Pesti Tankerületnél. 

    Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára Facebook-oldalán pénteken azt írta: eddig összesen 201 intézmény csatlakozott hozzájuk.

    „Kicsi szívecskének indult, aztán egyre nagyobb lett, és most már óriásinak mondanám. Így telt meg közben az én szívem is, hálával és örömmel. Nem ez a végleges létszám, de 200 fölött azért már engedélyeztem magamnak nyilvánosan is egy kis lírát” – írta a pedagógus.

  • Alternatív oktatási napot szervezett a sztrájknapra a Magyar Anyák nevű szülői szervezet.

    Az esemény koncepciója szerint a diákok ilyenkor azzal tudják a leginkább támogatni tanáraikat, hogy nem mennek iskolába. A kezdeményezésnek köszönhetően a tanulók ennek ellenére sem maradnak programok nélkül, Budapesten 2 helyszínre várják őket.

    A program a következő:

    • A 10–14 éves korosztályt és szüleit a CEU épületébe várják.
    • A 14–18 éves korosztályt a Prezi látja vendégül.

    A részvétel mindkét helyszínen regisztrációhoz kötött!

     

    A szervezők szerint az oktatás problémáira országosan kell felhívni a figyelmet, ezért kérik a vidéki helyi diákszervezeteket, hogy szintén szervezzenek alternatív oktatási napokat.

    „Ez lehet akár egy múzeumi tárlatvezetés vagy könyvtári program, esetleg állatkerti vezetett séta is. De egy kirándulás még ennyibe sem kerül” – írták.

  • 1,7 millió forint jutalmat kapott tavaly év végén a Klebelsberg Központ (Klik) vezetője, Hajnal Gabriella. Ezt a saját költségvetésében keletkezett bérmegtakarítás terhére fizette ki az intézmény – tette közzé hivatalos Facebook-oldalán Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője, egyben oktatáspolitikusa. 

    Az elnök asszony nagyon nem boldog, hogy ez most kiderül. Sőt, szerinte ezt nem is szabadna publikálni. Tegnap el is küldte a fenyegető közleményét, hátha visszariadok a megosztástól. De ez a húzás nem jött be

    – tette hozzá pénteki bejegyzésében a momentumos képviselő. 

    Az, hogy a Klik elnökének mekkora a javadalmazása, Tóth Endre érvelése szerint közérdekű adat, hiszen az adóforintjaink felhasználásáról van szó, így nem szabad a nyilvánosság elől elrejteni.

    Jutalmat pedig akkor szokás osztani egy vezetőnek, ha van mögötte teljesítmény is. És akkor is úgy, hogy a terepen dolgozó beosztottak is kapnak elismerést a saját fizetésükhöz mérten. Itt nem ez történt. Ezért is vannak ilyen erősen sértve igazságérzetükben a pedagógusok

    – zárta bejegyzését Tóth Endre.

  • A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola is csatlakozott a mai sztrájkhoz – derült ki az intézmény szerkesztőségünkbe küldött leveléből. Közleményükben azt írták: pénteken a 39 főállású tanár közül 25-en nem vették fel a munkát, és további 10 munkatársuk –többek között a titkárnő is – szolidaritást vállalt velük.

    Az intézmény tanulóinak 71 százaléka támogatta a munkabeszüntetést azzal, hogy ma nem jelent meg az iskolában. A tanárok a diákoknak és a szülőknek is köszönetet mondtak.

    Székesfehérváron 17 órától lesz élőlánc, a szervezők a Püspöki Palotánál várják a tiltakozókat.

  • A Szent István Gimnázium tanárai is csatlakoztak a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola által kezdeményezett munkabeszüntetéshez, melynek mottója: „A csend nem rend”.

    Mint ismert, a két intézmény ötlete nyomán számos iskolában már hétfőn kezdetét vette a sztrájk, vagyis a tanárok egy része már ötödik napja sztrájkol.

    Az érintett pedagógusok az alábbiakat követelik:

    • Kölcsönös kommunikáción alapuló együttműködés a helyzetet nem ismerő, ellentmondást nem tűrő személytelen kommunikáció helyett!
    • Megfélemlítés és megtorlás helyett párbeszéd!
    • A tanári autonómia visszaállítása: a tankönyvválasztás és a tananyag kiválasztása a tanári szabadság része legyen!
    • A kölcseys tanárok visszahelyezése állásukba, különösen annak fényében, hogy az érettségiző osztályok osztályfőnöke és tanárai kerültek ebbe az elfogadhatatlan helyzetbe!
    • Érdekérvényesítő sztrájkjog: a sztrájk jelenleg érvényes feltételei (a diákok óráinak felét, a végzősök óráinak 100 százalékát meg kell tartani) alkalmatlanok a tiltakozásra!
    • Bérrendezés: a rendkívül alacsony fizetések minden eddiginél nagyobb arányú pályaelhagyáshoz vezetnek, pályakezdő tanárok alig kerülnek be a rendszerbe, a pedagóguskorfa katasztrofális!
    • A személyközpontúságot és a készségfejlesztést célzó napi pedagógiai munka elsődlegessége, a túlszabályozottságból fakadó adminisztrációs terhek csökkentése!
    • A diákok és a pedagógusok terheinek csökkentése, a kötelező óraszámok normalizálása, az elrendelhető túlmunka észszerűsége, a túlórák és helyettesítések kifizetése!
  • Jocó bácsi, a közel százezer követővel bíró ismert pedagógus a mai pedagógussztrájknak is szentelt posztot közösségi oldalán. Balatoni József elmondta, hogy hosszú évek óta élete része a sztrájk és a tüntetés, így arra buzdít mindenkit, hogy álljon ki a fontos ügyek mellett, mert együtt erősebbek lehetünk.

    Sokan vagyunk így. Vannak ügyeink, amelyek mellett a végsőkig kiállunk és kitartunk. Mert muszáj. Ha más nem is, mi igen. Egyre többen vagyunk, egyre hangosabban üvöltjük, hogy nagy baj van, és még nagyobb lesz

    – üzente Jocó bácsi a követőinek.

    A történelemtanár szerint erősebb folytatás kellene ahhoz, hogy ne csak ígéreteket és figyelmen kívül hagyott kéréseket kapjanak a pedagógusok, ezért teljesen be kellene zárni addig, amíg nincs megoldás.

    „Addig pedig ne legyen semmi! Mert annak lenne ereje. Persze, amíg sokan úgy vélik, hogy majd akkor megyek én is, ha leszünk elegen, ha mindenki benne van, akkor sosem lesz. Mert nélküled nem vagyunk elegen, nélküled nincs benne mindenki…” – szólította fel üzenetével minden követőjét Jocó bácsi.

  • „Én nem fogom be pörös számat. / A tudásnak teszek panaszt”

    – szerepel József Attila Ars Poetica című versében, amelynek egyik idézett sora került kis átalakítással az egyik transzparensre péntek délelőtt a budai Horváth-kertben.

    Itt körülbelül negyven-ötven tiltakozó gyűlhetett össze, több pedagógus is felszólalt és idéztek verseket is a mai miniflashmob keretében.

    A flashmobon több iskola is részt vett, amelyet a budai Petőfi Sándor és a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumok szerveztek.

  • Pénteken a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola húsz pedagógusa, vagyis a sztrájkjoggal rendelkező kollégák 80 százaléka ismét részt vett az országos munkabeszüntetésben.

    A szülők ezúttal is támogatásukról biztosítottak bennünket, a 425-ből mindössze 21 diák maradt az iskolában a sztrájk időtartama alatt

    – írta az Indexnek küldött levelében Kordás Imola Réka, a helyi sztrájkbizottság megbízott képviselője.

    Mindez azt jelenti, hogy csak az a két osztály jelent meg az iskolában, amelynek tanulóinak péntek reggel kötelező fogászati szűrésre kellett mennie.

    Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • „Ma a diákság történelmet írt, mert a reggeli órákban tanáraikkal karöltve álltak ki országosan az oktatás, így szeretett országunk jövőjéért” – közölte Mészáros Bence, az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom vezetőségi tagja nem sokkal azután, hogy véget ért a reggeli élőlánc.

    Az ifjúsági szervezet tájékoztatása szerint országszerte 46 településről több tízezren csatlakoztak az élőlánchoz.

    A diákok hangsúlyozták: „Elegünk van és változást szeretnénk. Ha nincs változás, nem hagyjuk abba.”

  • Az Újpesti Babits Mihály Gimnázium pedagógusai minden eddig meghirdetett sztrájknapon tiltakoztak, ahogy a mai alkalommal sem tettek kivételt – kapta az erről szóló levelet az Index szerkesztősége. 

    A pénteki polgári engedetlenséget és sztrájkot az újpesti iskolába járó diákok szülei is teljes mellszélességgel támogatják: a szülők ezúttal már csütörtökön jelképesen lezárták az iskolát, ahogy megjelentek a transzparensek is a pedagógustüntetések legfontosabb üzeneteivel. 

    Mindeközben az újpesti Babits tanárai egy, már szokássá vált tablón szemléltették a pedagóguskorfa elöregedését: a húszas és a harmincas korosztály náluk is alig képviselteti magát a tantestületben, ezzel szemben a gimnázium pedagógusainak többsége 45, ám inkább 55 év feletti.

  • „A jelenlegi oktatási rendszer rohad, kétségtelen. Ez országszerte egyre nyilvánvalóbbá válik, ha ezt egyesek nem is akarják bevallani maguknak. Nemcsak a kisebb településeken, de már a nagyobb városok nagyobb iskoláiban is egyre érzékelhetőbbé válik, hogy milyen irányba halad a magyar oktatás. A tanárhiány egyre növekedő probléma, az állami iskolák lepusztultak. Ha nem cselekszünk, az oktatás lenullázása romba fogja dönteni az országot”

    – írják a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulói, akiknek nyilatkozatát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tette közzé hivatalos közösségi oldalán.

    „Fiatal, szakképzett tanárok hiánya mellett rengetegen mennek el nyugdíjba, és pályaelhagyóból sincs hiány. Az így kialakult lyukakat persze mindenféle átmeneti megoldással próbálják betömni, de előbb-utóbb össze fog dőlni a rendszer, bármennyire is próbálják egyben tartani”

    – tették hozzá a Földes Ferenc Gimnázium tanulói.

    A fiatalok felsoroltak néhány konkrét példát is, hogy milyen problémák sújtják az ő iskolájukat:

    • matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után távozott az intézményből, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről;
    • magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást;
    • nyugdíjból hívnak vissza tanárokat;
    • több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni: asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.

    A miskolci diákok levelükben azt is kifejtették, hogy elegük van a folyamatos bizonytalanságból, hogy tanáraik vajon meddig fogják őket tanítani. Mindez kiegészül azzal, hogy idén ismét nekik kellett az iskolába fénymásoló papírt venniük, ahogy a tanulmányi versenyek útiköltségét is kénytelenek ők állni. A tanulók azt is nehezen tolerálják már, hogy – mint fogalmaznak – a könyvek fele pocsék, a vacak ablakokon pedig behúz az őszi hideg.

    Mindennek mi, diákok isszuk meg a levét. És ezt mi, diákok nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni! Éppen ezért a Földes Ferenc Gimnáziumban úgy döntöttünk, hogy 2022. 11. 18-án az országos szintű élőláncot mi mással is folytatjuk. Azon túl, hogy a miskolci iskolában ma nincs tanítás, a diákok ülősztrájkba kezdenek, hogy ezzel is kifejezzék tiltakozásukat az oktatásban ma zajló folyamatokkal szemben

    – szerepel szintén a nyilatkozatban.

  • Az Egységes Diákfront – Pala Mozgalom kezdeményezésére országos élőlánccal indult a tiltakozás a reggeli órákban. A szervezők tájékoztatása szerint a kiálláshoz 46 városból, több száz intézményből csatlakoztak, Budapesten 10 kilométeres élőláncról érkezett jelentés. A fővárosi akcióról készült galériánkat ide kattintva érheti el.

  • Természetesen a budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium is csatlakozott a mai tüntetéshez, miután arról az intézményről van szó, ahonnan még szeptember végén bocsátott el polgári engedetlenség miatt öt pedagógust a helyi tankerület. Köztük Palya Tamást és Törley Katalint.

    Kérjük vissza a tanárainkat!, Szabadságot, jövőt, edukációt! 

    – az Eduline beszámolója szerint az élőláncon ezt skandálják a Kölcsey diákjai. 

    A gimnazisták elmondták, hogy azóta is egy tanár próbál valahogy helyettesíteni a kirúgott pedagógus kollégák helyett, ahogy szintén sok a lyukasóra, új tanárokat pedig azóta sem vettek fel az iskolába.

  • A Vácrátóti Petőfi Sándor Általános Iskola 10 pedagógusa csatlakozott a mai tiltakozáshoz. Reggel az intézmény kerítését molinók, táblák borították be, többek között azt hirdetve: ha az iskola nem működik, semmi sem működik. 

Rovatok