Index Vakbarát Hírportál

Nagy István: A háborúra adott minden európai válasz elhibázott

2022. december 1., csütörtök 21:33

Minden európai válasz, amely az orosz–ukrán háborúra érkezik, elhibázott – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Nyíradonyban.

Nagy István a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, a szankciók nem az agresszornak, nem az orosz félnek fájnak, hanem nekünk, európai polgároknak – írja az MTI.

Ha azt nézzük, személyes életünkben milyen áldozatokat kell hozni, hogy az európai gazdaságot milyen hátrányos helyzetbe hozzák ezek a szankciók, valóban mondhatjuk, hogy elhibázottak

– mondta a tárcavezető. Mindenkit arra kért, vegyen részt az országos konzultációban, mert „minden egyes vélemény számít, erőt ad ahhoz, hogy azt a küzdelmet amely a békéhez vezet, sikeresen meg tudjuk vívni”.

Úgy fogalmazott: mi nem akartuk ezt a háborút, az életünk mégis gyökeresen megváltozott miatta. A magyar kormány érzékeli, hogy a családoknak áldozatot kell hozniuk, érzékeli a belső bizonytalanságot, ezért – csakúgy, mint a családokban ilyen esetben – „le kell ülnünk és meg kell beszélnünk a dolgainkat”.

Európában egyedül Magyarországon kérdezzük meg az emberek véleményét

– jelezte, hozzátéve: az emberek válaszokat akarnak, az emberek biztonságot akarnak. Nagy István kiemelte: Magyarországnak alapvető érdeke, hogy ez a háború minél hamarabb befejeződjön. „Alapvető érdekünk, hogy tűzszünet legyen, hogy tárgyaljanak, hogy béke legyen” – fűzte hozzá.

Azért tartják az országban a fórumokat is, hogy az emberek hangját meghallva annyi erőt tudjanak gyűjteni, amivel el tudják érni, hogy Európa vezetői közösen emeljék fel a hangjukat a háború folytatása ellen, és akarják a tűzszünetet, a tárgyalást és a békét.

Az agrárminiszter a konzultáció hatását kétségbe vonóknak is üzenve azt mondta, eddig minden ilyen véleménykérésnek – a migrációs kérdőívnek, vagy a genderkérdőívnek – komoly hatása volt. Ezért kérte a lakosságtól, a nyíradonyi emberektől, mondják el az álláspontjukat, mert „minden vélemény erőt ad a küzdelemhez, amely a békéhez vezethet”.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön bejelentette, hogy átlépte az egymilliós határt a nemzeti konzultációt kitöltők száma. 

Rovatok