Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: Melegjogok elismerése mellett szavaztak a Fidesz EP-képviselői

2022. december 17., szombat 13:50

A Fidesz EP-képviselői az LMBTIQ-jogok elismerése mellett szavaztak az Európai Parlamentben – hívta fel a figyelmet az Európai Parlament jelentésére Ujhelyi István EP-képviselő.

Csütörtökön szavazott az Európai Parlament plenáris ülése arról a jelentésről (408 igen, 44 nem és 31 tartózkodás volt az eredmény), amelyet az Európai Néppárt romániai EP-képviselője, az RMDSZ-es Vincze Loránt készített a Petíciós Bizottság 2021. évi tanácskozásaival kapcsolatban.

A számtalan fontos ügy mellett a jelentés hosszan értekezik az LMBTIQ-kérdésről, illetve az érintettek jogainak szükséges elismeréséről – írta Ujhelyi István szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Olyan ügyet támogatott a kormánypárt, amit eddig ellenzett

Felhívta a figyelmet a dokumentum egyik állítására, miszerint fokozott figyelmet kell fordítani egy olyan európai jogalkotási aktus elfogadására, amely megpecsételi az LMBTIQ+-jogok elismerését. 

A 38 oldalas dokumentum arra is utal, hogy jelentős az olyan petíciók száma, amelyek a „szivárványcsaládok” jogainak unión belüli védelmével foglalkoznak, ez ügyben felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy konkrét intézkedéseket kell tenniük annak érdekében, hogy „biztosítsák az LMBTIQ-családok védelmét”.

Vincze Loránt jelentését a Fidesz európai parlamenti képviselői is megszavazták, vagyis támogatták, holott eddig az volt a gyakorlatuk, hogy jelentős parlamenti állásfoglalásokat is képesek voltak elutasítani, ha abban szerepelt a gender, esetleg a migráns kifejezés, netán utalás volt benne a nők elleni és a családon belüli erőszak visszaszorításáról szóló isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására

– fogalmazott Ujhelyi István.

Rovatok