Index Vakbarát Hírportál

Megalakult, aztán átalakult az ötödik Orbán-kormány

2022. december 27., kedd 19:46

2022 a választás és a kormányalakítás éve is volt, megkezdte működését az ötödik Orbán-kormány. A tárcavezetői névsor és a minisztériumi struktúra már az új ciklus első évében megváltozott.

A 2018. május 18-án megalakult negyedik Orbán-kormány az alábbi miniszteri névsorral fejezte be a 2022 tavaszán zárult ciklust:

A 2022-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP újra kétharmados parlamenti többséget nyert. A kormány az alábbi csapattal kezdte a működést, félkövérrel szedtük azoknak a politikusoknak a nevét, akik az előző ciklusban nem töltöttek be miniszteri pozíciót:

Ez összesen 14 miniszter, de a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény csak 11 tárcát tartalmazott:

Nem kapott önálló minisztériumot Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, ahogy a szokásoknak megfelelően Semjén Zsolt is tárca nélkül irányítja a nemzet és egyházpolitikai ügyeket.

Az előző ciklushoz képest kiesett kiesett a kormányból Süli János, aki a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt, valamint Mager Andrea, aki a nemzeti vagyon kezeléséért felelt. Váltás történt a Honvédelmi Minisztérium élén, Benkő Tibor helyére Szalay-Bobrovniczky Kristóf érkezett. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát szétbontották, és addigi vezetője, Kásler Miklós neve sem szerepel az új ciklusban a kabinet tagjainak névsorában.

Ősszel már változott a kormány

Palkovics László technológiai és ipari miniszter novemberi lemondása után megszűnt a minisztériuma is, és Lantos Csaba vezetésével létrejött az Energiaügyi Minisztérium. Arról, hogy Palkovics László portfóliójának darabjai hová kerültek, itt írtunk részletesen.

A struktúraváltozás itt nem állt meg: az induláskor Nagy Márton még önálló tárca nélkül felelt miniszteri pozícióban a gazdaságfejlesztésért, ezután viszont létrehozták a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot. Ezzel a korábbi 11 helyett már 12 minisztérium fog működni januártól.

A Technológiai és Ipari Minisztérium feladatkörei közül a közlekedés Lázár János portfóliójába került, az általa vezetett Építési és Beruházási Minisztériumot át is nevezték Építési és Közlekedési Minisztériumra.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (középen) eskütétele előtt az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok