Index Vakbarát Hírportál

Erdő Péter szerint XVI. Benedek különös szeretettel imádkozott a magyarokért

2023. január 9., hétfő 20:36

XVI. Benedek pápa elkötelezetten kereste a keresztények egységét és a párbeszédet minden jóakaratú emberrel, és ennek során tisztelettel meghallgatta és figyelembe vette mások véleményét – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfő este a budapesti Szent István-bazilikában.

„Benedek pápa ugyanakkor rendületlenül hűséges volt Krisztus tanításához” – fogalmazott a bíboros azon a szentmisén, amelyet a december 31-én meghalt nyugalmazott katolikus egyházfőért mutattak be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai.

Erdő Péter homíliájában azt mondta, Benedek pápa életműve Krisztus igazságának kifejtése volt, de nem elvont spekuláció formájában, hanem a szeretet szavaival.

Kitért arra is, Benedek pápa különösen is átérezte korunk nagy problémáit, így például az időskor, az emberek életkorának növekedése miatti kihívásokat. Személyesen is megélte ezt a problémát, hiszen már pápává választása előtt betöltötte 78. évét.

Nem gondolta, hogy neki kell még Péter utódának hivatalát átvennie. Amikor megválasztása után kilépett a Szent Péter-bazilika erkélyére és a hívek üdvözlésére emelte két kezét, a fehér reverenda alól kilátszott fekete pulóvere. Aligha gondolta tehát, hogy ő ezen az estén ilyen helyzetbe kerül – idézte fel a bíboros.

Ismerte Közép-Európa népeit

„Mégis alázattal vállalta a szolgálatot, amit erejét meghaladó tehernek tekintett” – tette hozzá Erdő Péter.

A bíboros szólt arról, Benedek emeritus pápa ismerte és értette Közép-Európa népeit. Tisztában volt hazánk és nemzetünk sorsával.

Többször elmondta nekem, hogy különös szeretettel imádkozik a magyarokért

– fogalmazott Erdő Péter, arra kérve a híveket, hogy most ők imádkozzanak az emeritus pápáért.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius a szentmise végén arról beszélt, XVI. Benedek pápa pontifikátusa különleges ajándék volt az egyház és a világ számára.

Az elhunyt emeritus pápa mint briliáns tanár és teológus bölcsességgel és valódi lelkipásztori gonddal vezette az egyházat a kételyek, a zűrzavar és a provokatív ideológiák viharos tengerén, „mindig felmutatva katolikus hitünk alapelveit”.

A szentmisén koncelebráltak az MKPK tagjai, számos pap és szerzetes. A szertartáson részt vett mások mellett Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a testvéregyházak képviselői, köztük Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Rovatok