Index Vakbarát Hírportál

Az alapítványi egyetemek látják kárát, hogy politikusok vesznek részt az intézményvezetésben

2023. január 11., szerda 12:08

A korrupció fokozott kockázatával jár, hogy politikusok ülnek az egyetemek közalapítványi kuratóriumaiban – többek között ezt kifogásolja az Európai Bizottság –, ezért a testület kizárja az alapítványi irányítású egyetemeket az Erasmus+ csereprogramjából. A kormány szerint a bizottság nem kifogásolta, hogy politikusok vannak a kuratóriumokban. Ezekre az Erasmus-programból kizárt egyetemekre az elszigetelődés várhat.

Az Európai Bizottság még december végén több alapítványi fenntartású, valamint közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működő magyar felsőoktatási intézménnyel közölte, kizárná azokat az Erasmus+-programokból. Navracsics Tibor uniós források elosztásáért felelős miniszter szerint az Európai Bizottság korábban nem kifogásolta, hogy politikusok vannak a kuratóriumokban.

Az Erasmus-programmal tavaly 8800 magyar diák és 4000 felsőoktatási dolgozó kapott lehetőséget arra, hogy külföldi egyetemre járhasson. Hétfőn derült ki, hogy az Európai Bizottság 21 magyar alapítványi intézményt, köztük a Corvinust és a Semmelweis Egyetemet kizárta az Erasmus-programból. 

A bizottság többek között azt kifogásolja, hogy az alapítványi egyetemekre nem vonatkoznak az uniós közbeszerzési szabályok.

Azt is nehezményezik, hogy az érintett egyetemek kuratóriumaiban kormánypárti politikusok is helyet kaptak.

Úgy látják, mindez a korrupció fokozott kockázatával jár, hiszen a közalapítványok sok állami pénzt kapnak.

Remélik, hogy csak félreértés

Navracsics Tibor hétfőn közölte, bízik benne, hogy csak félreértésről van szó. A miniszter szerint a tárgyalásokon nem esett szó arról, hogy az Európai Bizottság kockázatosnak tartaná politikusok kinevezését a közérdekű alapítványok kuratóriumaiba. Hozzátette, megkeresik a bizottságot, és leülnek tárgyalni, mert amit kértek, azt a kormány teljesítette.

A területfejlesztési miniszter egyben a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke is. Arra a kérdésre, hogyha úgy alakul, távozna-e erről a posztjáról, nem adott egyértelmű választ.

Meglátjuk, hogy lesz

– mondta az ATV Híradójában.

Az Európai Bizottság 2021-ben a Horizont Európa kutatási programjával a Corvinus Egyetemnek 2,5 millió eurót adott, a Szegedi Tudományegyetemnek 2,4 milliót, a Semmelweis Egyetemet pedig 1,7 millió euróval támogatta.

Németh Szilvia oktatáskutató, szociológus szerint ezek nélkül a nemzetközi programok nélkül elszigeteltté válhatnak az egyetemek, mert ezek a programok meghatározták hosszú távon az egyetemek innovációs működését. Ez a támogatás a hallgatói innovációs potenciált és az egyetemek innovációját is egyaránt támogatta.

A MOME alapítványi elnöke hétfőn egy hallgatói kérdésre adott válaszában azt írta, „erősen bízunk benne, hogy csupán félreértésről van szó”. A Corvinus Egyetem pedig azt válaszolta, hogy értesültek a döntésről és felvették a kapcsolatot az illetékes szervekkel. 

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok