Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc az Erasmus-ügyről: Nem szoktuk a tolvajt még külön is megjutalmazni gaztettéért

2023. január 11., szerda 12:31

Ismét közösségi oldalán posztolt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Magyarország volt miniszterelnöke ezúttal az Erasmus-botrányt kommentálta, az ügy miatt 14 képviselőtársával együtt egy törvényjavaslatot is benyújtott.

„Az állam egyetemeit az Orbán nevű kormányfő alapítványoknak adta, melyek vezetésébe saját embereit ültette. Pártegyetemeket csináltak, miközben a magyar politikai közösség – lásd még: köztársaság – elvesztette a magyar felsőoktatást” – így foglalta össze az elmúlt napok eseményeit Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki 14 képviselőtársával együtt az ügyben egy törvényjavaslatot is benyújtott.

dokumentum lényegében a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összeférhetetlenségi szabályait szigorítaná.

Mint ismert, hétfőn derült ki, hogy az Európai Bizottság kizárna több alapítványi fenntartású egyetemet is az Erasmusból, az ellenzéki pártok reakcióit korábban ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A döntésre azóta az egyik minisztérium, valamint Navracsics Tibor uniós források elosztásáért felelős miniszter is reagált, kijelentéseit ugyanakkor az Európai Bizottság cáfolta, erről itt és itt írtunk bővebben.

Gyurcsány Ferenc szerint „sok gazember vagy éppen szerencsétlen olcsójános vett és vesz részt a rablásban”, úgy véli,

meglepően sokan adták el magukat,

vagyis inkább azt a felsőoktatást, melynek első egyetemét I. Lajos király alapította Pécsett 1367-ben.

„Most van némi kormányzati hőbörgés, hogy a rablás ezen gusztustalan világát nem akarja finanszírozni az Európai Unió. Dehát nem szoktuk a tolvajt még külön is megjutalmazni gaztettéért” – írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy nem volt a rendszerváltás óta ennél ocsmányabb, károsabb kormány, amelynek nem lesz ki megbocsássa bűneit.

Rovatok