Index Vakbarát Hírportál

„Kell valami ahhoz, hogy valaki három rendőrbe is beleszúrja a kést”

2023. január 14., szombat 16:26

„Az egész rendőrtársadalmat lesújtotta a hír, még annak ellenére is, hogy pontosan tudjuk, ha elmegyünk dolgozni, nem biztos, hogy haza is érünk” – nyilatkozta az Indexnek Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, aki szerint a kiképzés ellenére sem lehet felkészülni az ehhez hasonló helyzetekre.

A Független Rendőr Szakszervezet tagjai nevében részvétünket és együttérzésünket fejezzük ki a szolgálatteljesítés közben elhunyt Baumann Péter családjának! – írja weboldalán a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ).

Mint ismert, Baumann Péter főtörzsőrmesterre 2023. január 12-én éjszaka támadott rá egy őrjöngő férfi Budapesten. A mindössze 29 éves férfi a kórházba szállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára az Indexnek elmondta, bár ő személyesen nem ismerte Baumann Pétert, a történtek megrázták, és úgy véli, ezzel kollégái sincsenek másképp.

Természetesen minden rendőr megkapja a megfelelő kiképzést, de az ilyen helyzetekre nem lehet felkészülni. Az egész rendőrtársadalmat lesújtotta a hír, még annak ellenére is, hogy pontosan tudjuk, ha elmegyünk dolgozni, nem biztos, hogy haza is érünk 

– mondta lapunknak Pongó Géza, hangsúlyozva, hogy természetesen nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de a szakmával járó veszély vitathatatlan.

Nem feltétlenül számíthattak arra, hogy az elkövető ilyen agresszív

A szakszervezeti vezető úgy látja, hogy az ügyben az egyik legelgondolkodtatóbb kérdés a fegyverhasználat.

Mint ismert, a 35 éves támadó – aki késével mind a három, helyszínen lévő rendőrt megszúrta – csak azért nem tudott elmenekülni, mert a ház előtt váró járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte.

Pongó Géza arra a kérdésre, hogy a kint tartózkodó rendőr miként értesült a bent történtekről, úgy felelt, hogy vélhetően őt már rádión tájékoztatták arról, hogy erőszakos és veszélyes elkövetőről van szó.

Ezzel szemben a házban intézkedő kollégák nem feltétlenül számíthattak arra, hogy egy ilyen agresszív valakivel lesz dolguk

– mutatott rá.

Hangsúlyozta, azt csak a vizsgálat mutatja ki, hogy a férfi beszámítható volt-e, de erre nem sok esélyt lát.

Nehéz elképzelni, hogy az elkövető józan volt. Nyilván ez is előfordulhat, de én azt gondolom, kell valami ahhoz, hogy valaki három rendőrbe is beleszúrja a kést. Kiderül, mi vitte rá erre

– jelentette ki a szakszervezeti vezető, aki kitért arra is, hogy a támadást túlélő két rendőrnek egészen biztos, hogy szüksége lesz a jövőben mentális támogatásra, hiszen míg a fizikai sérülések hamar begyógyulnak, addig az a stressz, félelem és kétségbeesés, amit azokban a percekben átéltek, akár egy életre szóló lelki törést is okozhat. Bizonyára hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ehhez hasonló éles intézkedésbe belevágjanak.

„Ezzel együtt a legtöbb munka azzal lesz, hogy megemésszék, társuk meghalt, és mindez akár velük is történhetett volna” – tette hozzá.

Szívtájékon érte a szúrás

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjába 2023. január 12-én 22 óra 11 perckor érkezett bejelentés, hogy Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban az egyik lakás zárva lévő ajtaját egy, a házban lakó férfi kalapáccsal betörte, hogy bemenjen.

A helyszínre érkező rendőrök közül hárman próbálták megbilincselni a 35 éves férfit, ám az hirtelen a rendőrökre támadt, és ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést.

A férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel mindhárom rendőrt megszúrta. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán sérült meg, míg a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, Baumann Péter a kórházba szállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe. A főtörzsőrmestert – aki családalapításra készülthősi halottá nyilvánították.

(Borítókép: Megemlékezés a XI. kerületi kapitányság előtt 2023. január 13-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok