Index Vakbarát Hírportál

A korrupciós botrány miatt cenzúrát vezetett be az Eötvös József Gimnázium

2023. január 30., hétfő 17:57

Az Eötvös József Gimnázium Facebook-oldalán, valamint Facebook-csoportjában is törlik azokat a hozzászólásokat, amelyek az iskolát érintő korrupciós botrányra vonatkoznak.

Múlt héten a Metropol szivárogtatott ki egy hangfelvételt, amely arra utal, hogy kenőpénzért kerülhettek be egyes diákok az iskolába. Nem sokkal később megtudtuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el a felvétel miatt. 

Eközben az is kiderült, hogy mekkora büntetést kaphatnak a bűnösök, amennyiben elmarasztalják őket. Az iskola vezetése múlt hét végén jelezte: cáfolja, hogy korrupció történt volna, de nem kívánja kommentálni az ügyet, amíg le nem zárul a vizsgálat. 

Mostanra az is egyértelművé vált, hogy nemcsak az ügyet nem akarják kommentálni, hanem az iskola oldalain sem engedik megjelenni az ehhez kapcsolódó véleménynyilvánításokat. Múlt héten kiadott nyilatkozatuk alól (amelyben közölték, hogy nem nyilatkoznak az ügy lezártáig)

minden hozzászólást eltávolítottak az oldal adminjai. 

A bejegyzés alatt le is tiltották a hozzászólásokat, és mindössze két, a gimnáziumot védő kommentet hagytak meg. Az egyikben azt írták, hogy „igazgató úr tisztessége, becsületessége megkérdőjelezhetetlen”, a másikban pedig azt, hogy „várható volt, hogy a tanársztrájkok után megtámadják az iskolát”.

Ezzel párhuzamosan az Eötvös József Gimnázium öregdiákjainak Facebook-csoportjában is jelezték, hogy cenzúrát vezetnek be a témában. A csoport egyik adminja azt írta vasárnap:

Új csoportszabály lépett életbe. A Metropol–Eötvös-ügy a csoportban nemkívánatos tartalomként tiltásra került, az ilyen posztok és kommentek törlésre kerülnek.

A csoportban egyébként adminként van jelen az iskola igazgatója, Moss László is, aki az egyik fő érintettje lehet az ügynek. Ennek ellenére ott a korábbi, az ügyről szóló bejegyzéseket és hozzászólásokat meghagyták, csak a további kommentelést tiltották le. 

Rovatok