Index Vakbarát Hírportál

Leadták, amit kellett: éjfélkor jönnek a vagyonnyilatkozatok

2023. január 31., kedd 21:57

Valamennyi országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett a január 31-i határidőig vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének – tájékoztatta Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke kedd este az MTI-t. Az Indexen kedd késő este, az éjszakába nyúlóan számolunk be a legfrissebb vagyonnyilatkozatokról.

A közleményben olvasható, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, vagyonnyilatkozattal kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvény 2022. november 1-jén hatályba lépett rendelkezései, továbbá az Európai Bizottság kérésére egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosításáról szóló törvény 2022. december 15-én hatályba lépett rendelkezései módosították az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályait.

Ennek megfelelően az országgyűlési képviselőknek, a nemzetiségi képviselőnek és a nemzetiségi szószólóknak a jövőben ismét kötelező lesz – nemcsak a megbízatás keletkezésekor, hanem – minden évben január 31-ig, valamint a megbízatás megszűnésekor is új típusú és tartalmú vagyonnyilatkozatot tenni. Emellett ismételten csatolni kell a vagyonnyilatkozathoz a közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, gyermekek vagyonnyilatkozatát is.

Az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók az új szabályoknak megfelelően első ízben – a 2022. november 1. napján fennálló állapot szerint – 2023. január 31-ig tesznek vagyonnyilatkozatot, amelyhez csatolják a családtag vagyonnyilatkozatát is.

E határidőig valamennyi országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének

– ismertette Hargitai János. Jelezte: az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselők és a nemzetiségi szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, 2023. február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a képviselők, illetve a szószólók neve alatt.

A fenti jogszabály-módosításnak megfelelően a vonatkozó ágazati törvények szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek január 31-ig szintén eleget tett az Állami Számvevőszék elnöke, alelnökei, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, valamint a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács elnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és a legfőbb ügyész helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a Monetáris Tanács tagjai, valamint a felügyelőbizottság tagjai és a Médiatanács elnöke és tagjai – közölte a bizottsági elnök. A tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata szintén nyilvános, és február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a tisztségviselők neve alatt.

Láthatunk-e mindent?

Annak, hogy mennyire szigorú az önbevalláson alapuló rendszer, az Index megpróbált utánajárni. Ligeti Miklós lapunk kérdésére azzal kezdte, hogy „a Transparency International Magyarország gyakorlatilag tíz éve változatlanul – és eddig sajnos eredménytelenül – küzd a vagyonnyilatkozati rendszer reformjáért”.

A szervezet jogi igazgatója az elmúlt időszak változásairól kifejtette: „A kormány 2022-ben váratlanul nekilátott a reformnak, de semmit nem teljesített abból, amit mi folyamatosan javasolunk. Ehelyett az eleve működésképtelen magyarországi vagyonbevallási szabályok helyébe a még ennél is gyengébb európai parlamenti megoldást iktatta.” Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A köztársasági elnöknek, a kormánytagoknak, a parlamenti képviselőknek, illetve a polgármestereknek és az önkormányzati képviselőknek egy évvel ezelőtt is január 31-ig kellett nyilatkozniuk a 2021-es évet tükröző vagyoni helyzetükről. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabbakat egy évvel ezelőttről:

• Orbán Viktor a 2020-as vagyoni helyzetét tükröző 2021-es vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel megtakarítást.

•  Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének ugyan a megtakarításai 200 millióval csökkentek, de a találmánya szép pénzt hozott a konyhára.

• Szijjártó Péternek hízott a bankszámlája majdnem 10 millióval, a szüleitől kapott 30 milliós kölcsönét viszont továbbra sem törlesztette a külügyminiszter.

• Varga Judit igazságügyi miniszternek eltűntek a megtakarításai.

• Pintér Sándornak megvolt még a Wartburgja is, tavaly a belügyminiszternek több mint 1 milliárd forinttal tartoznak.

• A DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek a vagyonnyilatkozatában a pápai és a kötcsei ingatlan szerepelt.

• Az egyik legnagyobb „mozgás” Lázár János vagyonnyilatkozatában volt: a korábbi miniszter ingatlanbirodalma legutóbb négy tétellel hízott. Készpénzállománya milliókkal, tartozása tízmilliókkal nőtt év alatt.

A legfrissebb vagyonnyilatkozatokat június elején kellett közzétenni. Ezekből többek között megtudhattuk, hogy Orbán Viktornak nincs megtakarítása.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok