Index Vakbarát Hírportál

A minisztérium cáfolja a Politicót, Magyarország nem engedett át fegyverszállító helikoptereket Ukrajna felé

2023. április 15., szombat 10:29

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok alapján a Politico arról írt nemrég, hogy Magyarország átengedte a fegyverszállító helikoptereket légtere felett Ukrajna felé. A Honvédelmi Minisztérium cáfolta a német tulajdonú lap állítását, egyben megerősítették, hogy Magyarország nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket.

A Politico is átnézte a Pentagontól kiszivárgott dokumentumokat, amelyekből azt a következtetést vonták le, hogy Magyarország segíthet az Ukrajnának adott fegyverek szállításában. Magyarország fegyvereket nem szállít a frontra, ugyanakkor a légterén keresztül engedélyezheti ezek frontra jutását. 

A lap szerint az egyik kiszivárgott dokumentum részletezi azt a tervet, hogy az ukrán pilóták Horvátországból Ukrajnába a magyar légtéren keresztül repülnének adományozott helikopterekkel.

A dokumentumok alapján emlékeztetnek egy március 2-i, „szigorúan titkos” CIA-jelentésre, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat „pártja három legnagyobb ellenfelének egyike”-ként nevezte meg.

A Honvédelmi Minisztérium cáfol

Mint utóbb kiderült, tévesen jutottak erre a következtetésre, ugyanis a Napi.hu megkeresésére a honvédelmi tárca cáfolta a német tulajdonú lap állítását.

A Politico értesülései tévesek. Magyarország nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket

– válaszolta a Honvédelmi Minisztérium, hozzátéve, hogy Magyarország álláspontja nem változott: „a kormány továbbra is a béke pártján áll”. A tárca közölte azt is, hogy Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé.

Rovatok