Index Vakbarát Hírportál

Politico: Magyarország mégis segítheti a fegyverszállításokat

2023. április 14., péntek 12:57

A Politico is átnézte a Pentagontól kiszivárgott dokumentumokat, amelyekből azt a következtetést vonták le, hogy Magyarország segíthet az Ukrajnának adott fegyverek szállításában. Magyarország fegyvereket nem szállít a frontra, ugyanakkor a légterén keresztül engedélyezheti ezek frontra jutását.

Magyarország többször is felbukkan a Pentagon által kiszivárgott dokumentumokban. Egy március 2-i, szigorúan titkos CIA-jelentés szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök február 22-én egy politikai stratégiai ülésen „pártja három legnagyobb ellenfelének egyikeként” bélyegezte meg az Egyesült Államokat.

A megjegyzések szerint

ez Orbán Viktor amerikaiellenes retorikájának fokozódását jelenti

– olvasható a jelentésben.

Mint megírtuk, Orbán Viktor februárban Balatonfüreden, a Fidesz kihelyezett frakcióülésén azt mondta, hogy az Európai Uniót szerinte teljes mértékben Joe Biden amerikai elnök irányítja, és kitért arra is, hogy a háborúban ők senkinek sem szurkolnak.

A miniszterelnök végül tételesen felsorolta, hogy szerinte az alábbiak a Fidesz–KDNP ellenfelei:

Fegyverszállításokban segíthet Magyarország?

Az Orbán-kormány a háború alatt a saját irányvonalát jelölte ki, a Politico szerint „Oroszország-barát narratívákat népszerűsítve”.

Emellett több alkalommal is elutasította a szövetségesek erőfeszítéseit, hogy elszigeteljék Oroszország gazdaságát vagy fegyverekkel támogassák Ukrajnát. 

A kiszivárgott amerikai dokumentumok azonban arra is utalnak, hogy Magyarország titokban lehetővé teheti a szövetségesek számára, hogy a légterét használva fegyvereket szállítsanak a harctér felé, annak ellenére, hogy ígéretet tettek az ilyen transzferek megakadályozására.

Az egyik kiszivárgott dokumentum részletezi azt a tervet, hogy az ukrán pilóták Horvátországból Ukrajnába a magyar légtéren keresztül repülnének adományozott helikopterekkel.

Ha ez az információ igaz, az nemcsak azt mutatná, hogy Magyarország átengedi a fegyvereket a légterén, hanem ellentmond azoknak a sajtóhíreknek is, amelyek szerint a helikoptereket a földön vagy Lengyelországba tartó járatokon keresztül adnák át.

Több dolog is kiderült

Európa különleges erőkkel van jelen Ukrajnában. Lengyelország és Szlovénia a Kijevbe tartó harckocsik közel felét biztosítja. Magyarország pedig a légterén keresztül engedhet át fegyvereket.

Mint kiderült, a 97 fős Egyesült Államok/NATO-kontingenst az Egyesült Királyság uralja 50 fős különleges erőkkel. A csoportban van még 17 fő Lettországból, 15 fő Franciaországból és egy fő Hollandiából. Tizennégy amerikai személy egészíti ki a csapatot.

A nyilvánosságra hozatal fejfájást keltő leleplezések viharát generálta, ami miatt az Egyesült Államok tisztogatást játszik a szövetségesekkel.

A dokumentumok részletezik az Ukrajna tavaszi offenzívájával kapcsolatos amerikai kételyeket, azt sugallják, hogy Dél-Korea után kémkedett, és megjelenítik az Egyiptomot azzal vádoló hírszerzési információkat, hogy Oroszország bohózatszerű háborújának támogatására szövetkezett.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Az orosz–ukrán háború fejleményeiről folyamatosan beszámolunk tudósításunkban, amelyet itt érhet el.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok