Index Vakbarát Hírportál

Átlátszó: A győri reptéren keresztül szállítottak katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek

2023. április 27., csütörtök 12:57

Webkamerás felvételekre hivatkozva arról írt az Átlátszó, hogy a győri reptérről szálltak fel a franciáktól az ukránoknak átadott katonai helikopterek. A portál szerint nem ez volt az első eset.

Három, H125M Fennec típusú, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű katonai helikopter érkezik a Győr-Pér repülőtérre, majd mintegy 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre repülnek tovább – ez látható az idokep.hu webkamerája által rögzített, február 13-án és 14-én készült felvételen, amelyre az atlatszo.hu egy olvasója hívta fel a figyelmet.

A portál megjegyzi: egy nappal korábban a Militarnyi nevű, katonai témákkal foglalkozó hírportál arról írt, hogy Franciaország 55 darab H125M-es helikoptert ad át Ukrajnának, melyek szállítása már folyamatban van.

Mint arról korábban beszámoltunk, a napokban a Politico is hírt adott egy hasonló akcióról, a lap a Pentagon kiszivárgott dokumentumaiból vonta le azt a következtetést, hogy Magyarország segíthet az Ukrajnának adott fegyverek szállításában.

Egy konkrét tervet is ismertettek, amely szerint ukrán pilóták a Horvátország által adományozott katonai helikoptereket a magyar légtéren keresztül szállítanának Ukrajnába. A Honvédelmi Minisztérium ugyanakkor  cáfolta  a Politico értesüléseit.

Magyarország nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket

– írták.

Az Átlátszó a Radarbox archívumára hivatkozva kijelentette: nem igaz, hogy a magyar légtéren nem haladnak át ukrán fegyverszállítmányok, a Franciaországból induló helikopterek február 2-án és 28-án a győri, illetve a tököli reptéren is megálltak.

Mindezt onnan lehet tudni, hogy a gépek transzpondere bekapcsolva maradt, így az útjukat a légtérfigyelő alkalmazás rögzítette, az archívumból pedig az is kiderült, hogy a cél a lengyel–ukrán határhoz közeli Rzeszów repülőtér volt, amely a háború kitörése óta a történelem egyik legnagyobb katonai hídjának állomása lett.

Rovatok