Index Vakbarát Hírportál

„Keresztény emberként azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt”

2023. május 4., csütörtök 20:43

Május 3-án ismét tüntetés volt a Karmelita kolostor előtt, ahol a rendőrök könnygázt is bevetettek. Egy 17 éves fiút emiatt kórházba is kellett szállítani, valamint a fogdán tartották. A szülők, mint kiderült, keresztény emberek, a fiú is keresztény iskolába jár. A szülők szerint a keresztényeket nem védi a Fidesz.

A múlt heti könnygáz sem tántorította el a tanárokat, diákokat és szülőket attól, hogy ismét hangot adjanak nemtetszésüknek. Május 3-án, szerda délutánra újabb tüntetést hirdettek. Az esemény ismét dulakodásba, kordonbontásba torkollott, a rendőrség könnygázt is bevetett. 

A tüntetésen volt egy 17 éves fiú, aki rosszul is lett a könnygáztól, kórházba kellett szállítani. Azonban a kórházból nem haza ment, hanem a fogdára, ahol hajnal 4 óráig ott tartották, a szülei sem találkozhattak vele. 

Most a Szemlélek magazinnak nyilatkoztak a fiú szülei. Mint kiderült, édesapja felszentelt diakónus, édesanyja pedig orvos.

Ilyen vitás helyzetet úgy lehetne a legegyszerűbben megoldani – pláne, ha a keresztény szempontok érvényesülnének –, hogy a követeléseket megfogalmazó tiltakozókat fogadja egy illetékes döntéshozó, mondjuk az oktatási miniszter, ha létezne ilyen személy, vagy más tekintéllyel bíró illetékes, és meghallgatja a tüntetőket, párbeszédet kezdeményez velük, hogy közösen keressék a jó megoldásokat

– mondta a fiú édesapja a lapnak.

Ezt követően kiemelte, amit a videófelvételek is bizonyítanak: „A fiam nem bántotta a rendőröket, egyszerűen egy oszlopelembe kapaszkodott, amikor közelről kétszer lefújták könnygázzal, aztán berángatták maguk közé a rendőrök”.

Elmondták a szülők azt is, hogy bár éjfél körül már a fogdára értek, nem láthatták fiukat, mert a rendőrök nem engedték be őket. A Momentumhoz köthető személyek viszont próbáltak segíteni, szerintük a párt képviselőjét is azért vették őrizetbe, mert a gyermeküknek igyekezett segíteni. 

Őszintén megmondom: keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi

– fogalmazott az édesapa.

A szülők a történtekről azt mondták: büszkék a fiukra, aki mindig kiállt másokért, a keresztény kollégiumban a diákönkormányzat elnöke, és épp arról beszélt a tüntetés előtt pár órával, hogy kölcsönös arányosságra van szükség minden demonstráció idején.

A hatalom emberei példát akartak statuálni. Kiemeltek valakit, hogy majd rajta jól megmutatják. A fiunk egyetlen hibája az volt, hogy elszakadt a tömegtől, s mivel addigra már fájt a szeme a könnygáztól, egy oszlopba kapaszkodott, amikor újra lefújták – végül nem is akarta az oszlopot elengedni. Az orvosi lelet a könnygáz okozta sérülésekről semmit nem mond, csak a csuklójáról készült röntgen eredményéről tudjuk, hogy intézkedés közben nem törték el a csontját. A fiam, amikor felszólalt a tüntetésen, mértéktartóan nyilatkozott, őszinte, nyílt fiatalember

– árulta el az édesanya.

Mint kiderült, végül a hatóság emberei a fiút semmivel nem vádolták meg.

Rovatok