Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a tüntetés a Karmelitánál, ahol újra előkerült a könnygáz

2023. május 3., szerda 16:07

A múlt heti könnygáz sem tántorította el a tanárokat, diákokat és szülőket attól, hogy ismét hangot adjanak nemtetszésüknek. Szerda délutánra újabb tüntetést hirdettek, az esemény ismét dulakodásba, kordonbontásba torkollott, a rendőrség könnygázt is bevetett. A résztvevők a beszédek alatt közölték: oktatással kapcsolatos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a választási irodának.

21:30: Pankotai Lili a tüntetés végén az Indexnek részletesen kifejtette, hogyan élte meg a történteket.

Elképesztő mennyisegű könnygázt kaptam, már szanaszét futott a tömeg, de én ott álltam lecövekelve. Mivel úszószemüveg volt rajtam, először nem éreztem, hogy milyen erős a könnygáz, ám miután levegőt vettem, rájöttem: ez, ami itt megy, elég kemény

– fogalmazott a diáklány, aki szerint ettől függetlenül a rendőrök semmit nem értek el, legalábbis nála biztosan nem, ugyanis mint közölte: a jövőben is számítani kell hasonló akciókra.

Pankotai Lili elmondta, hogy a könnygáz hatása már elmúlt, és a zúzódásai is begyógyulnak majd.

„Az mondjuk megér egy külön misét, ahogy kitessékeltek bennünket: gerincet rúgtak, hátba könyököltek” – fogalmazott.

21:05:  

Szép volt, fiúk

– skandálta a tömeg 21 órakor, ezzel véget ért a tüntetés. Kollégánk beszámolója szerint a helyszínen mintegy 100-200-an maradtak, közülük sokan leültek a földre és beszélgetni kezdtek.

21:00: Vilit állítása szerint azért igazoltatták a rendőrök, mert maszkot viselt, ami tömegrendezvényen tilos, szabálysértési eljárás a következménye. A 15 éves diáktól megkérdezték, van-e vele szülő. Mikor jelezte, hogy nincs, elengedték.

Ezt követően a fiatal a sajtó munkatársainak elmondta: ha ebből eljárás lesz, akkor priusza lesz, attól fél, hogy emiatt nem jut be egyetemre. „Igazságtalannak érzem, hogy egy-két embert kiemeltek pusztán a maszk miatt. Azért viseltük, mert könnygázt fújtak ránk” – mondta.

Kérdésünkre, hogy a szülei tudják-e hogy itt van, kijelentette: „igen, de tízre haza kell érnem. Ha elmesélem nekik, hogy mi történt, tuti nem örülnek majd”.

20:52: Hadházy Ákos az Indexnek elmondta: az első sorból nézte az eseményeket, de most csodával határos módon megúszta a könnygázt és a rugdosást. 

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még hasonló akció a jövőben, kijelentette: tiltakozni addig kell, amíg nincs változás. Egy másik fiatalt is kiemeltek a rendőrök a tömegből: a diáknak a Momentum politikusai azt tanácsolták: „ügyvéd nélkül ne mondj nekik semmit”.

20:40: Az egyébként már visszafogottabb hangulat közepette újabb akció történt: egy fiatalt több rendőr hátrarángatott, a diák közben azt kiabálta: „szabadítsatok ki”. Egy nő később a rendőrsorfalhoz sietett. A hivatásosok megkérték, hogy lépjen hátrébb, amire csak annyit mondott: „nem megyek, szeretném tudni, hogy a gyerekem-e”.

20:30: Tudósítónk az alábbi telefonbeszélgetésnek volt fültanúja a helyszínen:

Még nem megyek, tüntetés van, Anya. Nem nézitek a híreket?

20:25:  Gelencsér Ferenc és több momentumos próbált Tompos Márton országgyűlési képviselőről információt szerezni, de a rendőrség azt mondta: a sajtóosztályt kell keresni. Arra a kérdésre, hogy ők most is elérhetők-e, azt mondta az egyik rendőr: 0-24-ben dolgoznak.

Messziről azonban látni Tompos Mártont: gyorskötöző van a kezén. A helyszínre eközben egy mentőautó is megérkezett szirénázva, illetve időközben egy fiatal lányt elvezettek a rendőrök, és betettek egy rendőrautóba.

A Momentum később egy videót is feltöltött a Tompos Márton elleni fellépésről, amely 0.15-től látható.

20:19: A BRFK közleménye szerint a Karmelitánál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van – írták.

Egy másik közleményben a rendőrség arról számolt be, hogy a tüntetők résztvevői közül sokan kordonelemeket döntöttek ki, majd a kerítésen keresztül rugdosták, lökdösték és dobálták a rendőröket, valamint betörtek az építési területre. 

Azt is megemlítették, hogy este 8 óra előtt néhány perccel gázsprayt alkalmaztak.

20:15: Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke is rengeteg könnygázt kapott. Az Indexnek elmondta: Tompos Mártont a rendőrök hátravittek, „elgyepálták”. 

Hozzátette: egy fiatalt is elvittek, akit állítása szerint gumibottal ütöttek,  és többször, egymás után arcon fújtak könnygázzal. A Momentum elnöke hozzátette: még neki sem múltak el a lila foltok a karjáról a múlt hét óta.

Más politikusok is a helyszínen vannak, köztük Hadházy Ákos, Lőcsei Lajos és Jámbor András.

20:10:  A rendőrség helyreállította a kordonokat, de több fiatal bejutott a Karmelita udvarára. Volt, aki fel is mászott a felállványozott épület oldalára.

20:05: A Készenléti Rendőrség képviselője is felszólalt, aki közölte: amit a tömeg tesz, jogellenes, majd újabb kényszerítőintézkedésre figyelmeztetett. 

Anyák napi ünnepségről jöttem ide

– mondta egy nő sírva. Kollégánk jelentése szerint sokan vörös, könnygáztól kipirosodott, könnyes szemmel folytatják a skandálást. Az Index helyszínen tartózkodó fotósa is kapott a könnygázból, de szerencsére jól van.

20:00: „Hívjatok mentőt!”  – ordították a többen, ám a rendőrség újra könnygázt vetett be, amivel az Index helyszínen tartózkodó tudósítóját is lefújták.

19:55: A diákok a rendőri figyelmeztetés ellenére nagy erőkkel elkezdték verni, rángatni a kordont. Többen át is jutottak a rendőri sorfalon, és bemásztak a kolostor udvarára A rendőrség ismét könnygázt vetett be. Többen elestek, megsérültek.

19:45: A tüntetésen Juhász Bettina rendőralezredes, a BRFK Közrendvédelmi Osztálya nevében felszólította a tömeget, hogy fejezze be a jogsértő tevékenységet, mert ha nem, a rendőrség kényszeritőeszközöket vet be.

Ha nem teszik, hivatalos személy elleni bűncselekményt követnek el

– közölte.

19:30: Több fiatal gázálarcban érkezett a Karmelitához, felkészülve az esetleges könnygázra.

19:25: Kollégánk jelentése szerint a tömeg közelít a Karmelitához, ahová nagy erőkkel vonult ki a rendőrség. „Bűnözőket védtek” – üzenik a rendőröknek a tüntetők. 

„Itt van egy szabad kordon, talán be tudunk menni” - kiáltotta el magát egy diák, majd a tömeg rákezdett: „kismalac, kismalac engedj be”.

19:20:  Végül Pankotai Lili vette át a szót, aki bejelentette: a tömeg most elindul a Karmelita kolostorhoz.

19:15: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője lépett a színpadra. Kijelentette: anyaként érkezett, egy 15 és egy 5 éves fia van, nem akarja, hogy a gyermekei olyan országban éljenek, ahol könnygázt nyomnak az arcukba, azért, mert kiállnak az igazukért.

A státusztörveny nem más, mint a pedagógusok rabszolgatörvénye

– mondta az ellenzéki politikus.

19:10: „Ismeritek azt a közmondást, hogy három a magyar igazság, és egy a ráadás?” – kérdezte a színpadon Simkó Edit, a pedagógusok ismert arca. Hozzátette: „ha ismeritek, akkor elárulom, hogy a mai második demonstrációnak vége, de ezzel meg is nyílik a harmadik.

Ezt követően a Gödért Egyesület képviselője szólalt fel: elmondta, hogy az akkumulátorgyárak ellenzői is a pedagógusokkal vannak, a két tábor a jövőben mindenben számíthat egymásra. Hangsúlyozta: ez egy békés tüntetés, ezért nem szeretnék, hogy erőszakig fajuljon az esemény, „de legyünk jó hangosak”. 

Emlékeztetett, hogy a kormány egy múlt hét csütörtöki rendeletben kivonta a közt a közmeghallgatásokból.

A Város mindenkiért aktivistája, Lakatosné Jutka volt a következő felszólaló. A kilakoltatási moratóriummal kapcsolatban elmondta: se télen, se nyáron nem szabad embereket utcára tenni. Kiemelte: a gyerekeket sem kímélik, kiveszik őket a családból, ami ellentmond a gyermekvédelmi törvénynek.

A kilakoltatás kegyetlenség, mindenkinek otthont követelünk

– jelentette ki.

19:05: A Clark Ádám téren újabb színpad van felállítva, a technikai hátteret a Kétfarkú Kutya Párt biztosítja.

Köszönjük, kutyák!

– olvasható egy táblán.

19:00: A tömeg megérkezett a Clark Ádám térre. „Megérkeztünk”, „Budavárból gyertek le” – skandálja a tömeg.

18:45: Sokan vidékről is fellátogattak a tüntetésre, ki 50, ki 100, ki majdnem 200 kilométert utazott azért, hogy kifejezze: elege van abból, ami az oktatásban történik. Egy idős hölgy az Indexnek elmondta: az unokái miatt látogatott ki, azt reméli, hogy ők már egy igazságosabb rendszerben tanulhatnak majd. „Eddig minden tüntetésen kint voltam, és itt leszek a jövőben is. A budapesti fiatalok csodálatosak” - jegyezte meg.

18:30: Pankotai Lili, az október 23-ai slam poetry-jéről ismertté vált diák is részt vesz a tüntetésen. A fiatal az Indexnek elmondta: „közeleg a nyár, amikor a tanulók és a tanárok is elmennek pihenni, de ősszel folytatják, méghozzá még nagyobb létszámban. Az egészségügyben, a szociális szférában, és a kulturális területen is hatalmas az elégedetlenség” - hangsúlyozta.

Mint ismert, a fiatal őszi akciója után iskolát váltott, immár Budapesten, egy óbudai intézményben tanul. „Nagyon jól érzem magam Budapesten, a magyar történelem fontos eseményei mindig innen indultak” – mondta a diák, hozzátéve, hogy a mai kiállás szerinte azért fontos, mert státusztörvény nem csak a pedagógusokra, de az össztársadalomra nézve is komoly veszélyt jelent.

18:15: A tömeg már a Margit híd közepén jár. Az autós forgalmat a villamossínekre terelték. „Aki dudál velünk van” – skandálja a tömeg.

17:55: Egy kisgyermekes anyuka a családjával együtt látogatott ki a tüntetésre. A tiltakozó az Indexnek elmondta: generációk óta mindenki pedagógusnak állt a rokonai közül, ő maga sem tett másképp. „Voltak már nehezebb időszakok, de ilyen rossz még soha nem volt. Nem azért akarok munkahelyet váltani, mert nem szeretek tanítani. A gond az, hogy a fizetésemből már nem tudok megélni” – mondta.

17:45: Bár a rendezvény hivatalos része 17:45-kor véget ért, a tömeg úgy döntött, hogy a Margit hídon át a Clark Ádám tér felé veszi az irányt. Arra a kérdésre, hogy ismét a Budai Vár felé veszik-e az irányt, egyelőre nem kaptunk választ. 

17:40: Egy újabb felszólaló kiemelte, hogy kedden az Egységes Diákfront aktivistái népszavazási kezdeményezést nyújtottak be. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy olyan akció szerveződik, ami jóval több mint egy egyszerű népszavazás.

„Bárhogy is döntsön a választási bizottság, mi olyan aktivistákat keresünk, akik maguk is tenni akarnak nem csak a 7 igenes népszavazásért, hanem ennél sokkal nagyobb sikerekért is” – hívta fel a figyelmet, majd felszólította a színpadra a „Pintér Sándorokat”, vagyis azokat a diákokat, akik belügyminiszter képmásával ellátott maszkot viselnek.

Egyetértetek-e azzal, hogy le a bosszútörvénnyel? Egyetértetek-e azzal, hogy boldogabb, gazdagabb és sikeresebb jövője legyen minden magyar gyereknek? Egyetértetek-e azzal, hogy legyen önálló oktatási minisztérium? Egyetértetek-e azzal, hogy az állam biztosítson tisztességes megélhetést? Egyetértetek-e azzal, hogy a sztrájk alapjog? Egyetértetek-e azzal, hogy legyen demokrácia? Egyetértetek-e azzal, hogy Pintér Sándor mondjon le?

– 7x7 igen!,  skandálták a diákok, miután ismertették a kérdéseket.

17:30: A színpadon elsőként diákok ragadták meg a szót. Egyikük kijelentette: „Ha még egyszer könnygázt kell belélegeznem, ha még egyszer a Belügyminisztérium előtt kell aludnom, megteszem, mert tudom, valamit elérünk vele”.

Egy másik pedig azt mondta: „Nincs annyi könnygáz, ami miatt meghátrálnánk”.

17:20: Megérkezett a nagyjából ezerfős tömeg az Alkotmány utca és Honvéd utca kereszteződéséhez. A színpadon a tüntetések fő slágere, a Mi vagyunk a Grund című dal szól.

17:10: Mihalics Lili, az Egységes Diákfront tagja most is a tüntetés egyik szervezője. A diák lapunknak elmondta: azért indult el a téli szünet után egy új tüntetéssorozat, mert egyre nagyobb a feszültség az iskolákban. „Egyrészt megmaradtak a rendszerben a régi problémák, másrészt jöttek hozzá újak, olyanok, mint például a státusztörvény” – fogalmazott.

Az aktivista beszélt arról is, hogy már jó ideje benne van a levegőben egy általános sztrájk, amire szerinte nagy szükség lenne. „Nem csak az oktatás van bajban, hanem az egészségügy és a közszolgálat is” - jelentette ki.

17:00: „Ha bevezetik a státusztörvényt, felhagyok az iskolai oktatással” - erről már Palya Tamás mesélt az Indexnek. A kémia-matematika szakos tanárt szintén tavaly ősszel rúgták ki a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból.

A felmentés miatt kollégáival együtt pert indítottak, mint mondta, a legfontosabb az lenne, hogy a bíróság kimondja, jogtalanul járt el a tankerület. Hangsúlyozta, hogy a visszahelyezésüket amiatt nem kérik, mert mire véget ér a tárgyalássorozat, korábbi diákjaik már rég elballagnak, addig pedig szeretnének új életet kezdeni. „Ezt az új életet ugyanakkor már nem feltétlenül intézményi keretek között képzelem el, az új jogállás ugyanis még inkább ellehetetlenítené a munkát. Ha elfogadják a státusztörvényt – márpedig elfogják – maradok a magánóráknál” - tette hozzá.

16:53: A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint a Szent István téren az egyik résztvevőnél két kést és egy ollót találtak. A 17 éves fiatalembert emiatt az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség gyanújával előállították.

16:50: A tömeg már a Belügyminisztériumnál jár. A tárca épülete előtt a tüntetők elénekelték a Kossuth-nótát, majd rákezdtek a „Pintér takarodj!” rigmusra.

16:40:  Pfeiffer Norbert, a Karinthy Frigyes Gimnázium tavaly ősszel kirúgott pedagógusa is a helyszínen van. A biológiatanár annak ellenére is kilátogatott a tüntetésre, hogy a múlt heti könnygázas akciónál testközelből is megtapasztalta, milyen az, ha dulakodásig fajul egy esemény.

A Szent István Bazilika előtt lapunknak elmondta: „Eltelt egy hét, de még mindig nem értem, mi szükség volt minderre. Miért őriznek egy szimbolikus kordont a rendőrök, és miért vetettek be könnygázt diákok ellen?” - tette fel a kérdést Pfeiffer Norbert, aki kisebb zúzódásokkal megúszta, lelkileg ugyanakkor megviselték a történtek. A pedagógus egyébként tavaly őszi kirúgása óta máig nem ment vissza tanítani, és most úgy érzi, talán nem is fog már soha, a jövőjét más területen képzeli el.

16:30: Félórás gyülekező után elindult a menet a Bazilika elől, a végállomás az Alkotmány utca, ahol beszédek is lesznek.

16:25: Még tart a gyülekező a Szent István Bazilika előtt. A résztvevők a már jól ismert rigmusokat skandálják: „Nincs tanár nincs jövő”, „Fizessétek meg a tanárainkat”, „Szabad ország, szabad oktatás”.

Folytatjuk! Tüntetés a gyermekvédelmi könnygáz ellen – ezzel a címmel hirdetett tüntetést hétfő délutánra több civil szervezet, köztük az Egységes Diákfront, a Civil Közoktatási Platform és a Szülői Összefogás Közösség.

A gyülekezőt 16 órára hirdették meg a Szent István-bazilika elé, ahonnan menet indul a Zrínyi utca – Nádor utca – Széchenyi István tér – Akadémia utca – Garibaldi utca – Vértanúk tere – Báthory utca – Szemere utca – Alkotmány utca útvonalon át.

A kiállás célja változatlanul a státusztörvény elvetése. Mint ismert, a kormány március elején tette közzé az új jogállásról szóló tervezetet, amely alaposan átírná a köznevelésben dolgozók munkajogi helyzetét, valamint a szakszervezetek és az oktatási intézmények működését, aminek eredményeként

A szakszervezetek jelzése szerint a módosítás tovább növelné a munkaterheket és felszámolná az autonómia maradékát is, aminek következtében a szakmából „azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték”.

Mint ismert, az aHang oldalán jelenleg is fut egy petíció, ahol már közel 5 ezer pedagógus jelezte, hogy távozik, ha az új jogállást bevezetik.

A tervezetről egyébként többkörös egyeztetés is folyik a Belügyminisztériumban. Bár a legutóbbi tárgyalás után az érdekvédők pozitív fordulatról beszéltek, álláspontjuk szerint a státusztörvénynek továbbra sincs létjogosultsága. A részletekről itt írtunk korábban. 

Ahogy arról szintén írtunk, az előző tüntetés május 24-én volt, akkor a tömeg először a Belügyminisztériumhoz vonult, ahol leginkább azt skandálták: „Pintér, gyere ki!” Ezt követően a résztvevők spontán elindultak a Karmelita kolostorhoz, ahol már tartott a Momentum legújabb kordonbontása. Az esemény végül dulakodásba torkollott, a rendőrség könnygázt is bevetett.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok