Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nagy vita és nagy nyomásgyakorlás várható ma Brüsszelben

2023. május 22., hétfő 10:07

A Külügyek Tanácsa fog tárgyalni hétfőn Brüsszelben. A külügyminiszter szerint óriási vita várható, hisz Magyarország nem tudja egyetértését adni mindaddig, amíg Ukrajna az OTP-bankot feketelistán tartja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy nagy vita és nagy nyomásgyakorlás várható hétfőn Brüsszelben. Mint írja, a Külügyek Tanácsának napirendjén szerepel a szankciók és az Ukrajnának szállított fegyverek költségeinek megtérítéséről szóló javaslat is. 

A mi álláspontunk egyértelmű, újabb pénzügyi, gazdasági áldozatvállalást igénylő kérdésekben nem tudjuk az egyetértésünket adni mindaddig, amíg Ukrajna a legnagyobb magyar bankot a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartja

– írta.

A külügyminiszter közölte, hogy kíváncsian várják, tesz-e valaki végre egyenes és világos nyilatkozatot arról, hogy mit mondott az Európai Bizottság elnöke az ukrán elnöknek a Barátság kőolajvezetéken történő szállításokról.

Szijjártó Péter vasárnap a Kossuth rádiónak adott interjúban azt mondta, Brüsszel nem tudja megemészteni, hogy a magyarok maguk hoztak döntést a saját jövőjükről, és hogy Budapesten egy sikeres jobboldali, kereszténydemokrata kormány van. Az elhangzottakról itt írtunk bővebben.

Rovatok