Index Vakbarát Hírportál

Ungváry Krisztián: Budaházy szabadon bocsátásával az orosz modellt látjuk megvalósulni

2023. május 25., csütörtök 08:57

Ungváry Krisztián történész szerint az orosz modell része, hogy az állami erőszakot kiszervezik terrorista vagy félterrorista csoportoknak. Ungváry úgy véli, hogy jobb, ha mindenki tudatosítja magában, mit jelent Budaházy György szabadon bocsátása.

„Az orosz modell, hogy az állami erőszakot kiszervezik terrorista vagy félterrorista csoportoknak, itt is ezt az orosz modellt látjuk megvalósulni annak minden morális és biztonsági következményével, ezt jó, ha mindenki tudatosítja magában” – mondta Ungváry Krisztián, a CEU Demokrácia Intézet Bibó István Szabadegyetem vitasorozatának szerda esti eseményén. A rendezvényt „Erőszak és kegyelem: miért szabadulhattak Budaházyék?” – címmel hirdették meg. 

Göncz Árpád a kegyelemrekorder

Tóth Mihály jogászprofesszor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára is részt vett a vitaesten. A professzor szerint a kegyelem nem afféle anakronisztikus intézmény, mindenhol benne van az alkotmányokban, része a jogrendnek. Magyarországon háromféle kegyelem létezik: a viszonylag ritka eljárási kegyelem, amit folyamatban lévő ügyekben alkalmaznak, a szintén ritka mentesítési kegyelem, ami lényegében tiszta erkölcsi bizonyítványt jelent, a harmadik pedig a végrehajtási kegyelem, a leggyakoribb típus – írja a Telex. Létezik egyéni kegyelem és közkegyelem, előbbit az államfő, utóbbit az Országgyűlés gyakorolja. A kegyelem lehet részleges és teljes, tehát vonatkozhat a büntetés egy részére vagy egészére.

A professzor elmondta, hogy Göncz Árpád nagyon bőkezűen bánt kegyelmi jogkörével. 

Tóth Mihály adatokat is megosztott az előző államfők kegyelmezési gyakorlatáról:

Tóth Mihály az elnöki kegyelemről szólva azt mondta, hogy mivel a Budaházy-ügyben sem egészségi, sem családi okról nem tud (az indoklás a pápalátogatásra hivatkozott), kénytelen feltételezni, hogy politikai döntés áll a háttérben.

Lóháton a váci börtönből 

Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet a Hunnia-perben elítélteknek.

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet

– írta közleményében a Sándor-palota, Budaházy György később köszönetet is mondott az államfőnek. A szélsőjobboldali, terrorcselekményekért elítélt Budaházy szabadulása óta elmondta, hogy szeretne aktívan részt venni a magyar közéletben. A váci börtönt pedig lóháton hagyta el.

Rovatok