Index Vakbarát Hírportál

Sérült magyar katonák tértek haza Koszovóból

2023. május 30., kedd 16:15

Kedd délután landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren azoknak a magyar katonáknak egy része, akik megsérültek a koszovói zavargásokban. Az ATV Híradó arról is értesült, hogy pontosan milyen sérüléseket szenvedtek a katonák.

A minap írtunk arról, hogy zavargások kezdődtek Koszovóban. Az erőszakos demonstrálók a Kosovo Force (KFOR) magyar katonáit is megtámadták, többen is megsérültek. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden egy rövid sajtótájékoztatón számolt be a katonák hazatéréséről. Mint mondta,

összesen 27 magyar katona sérült meg Koszovóban.

A katonák közt súlyos sérültek is vannak, de életveszélyes sérülést egyik katona sem szenvedett.

A sérültek közül 12-en érkeztek vissza a most landoló géppel. A hazatérő katonák elmondták, hogy rendkívül erőteljes támadás érte őket, de sokan még a sérüléseik ellenére is bátran helytálltak. Többen, akik erre képesek voltak, még a sérülésük elszenvedése után is visszamentek a helyszínre, hogy végrehajtsák a feladatukat – mondta a miniszter a sajtótájékoztatón.

A most hazaérkezőket mielőbb a Honvédkórházba szállítják, ahol gondoskodnak róluk.  A magyar katonák ismét jól teljesítettek, bizonyították rátermettségüket – összegezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A magyar KFOR-katonák közül 27-en sérültek meg, heten súlyosan, de senki nincs életveszélyben. Az ATV Híradó úgy tudja, törésekről és égési sérülésekről van szó. 

Szerbia szervezte a demonstrációt, de Koszovó provokálta ki 

Az ATV Híradó úgy tudja, hogy a katonák csonttöréseket és égési sérüléseket szenvedtek, miután a tomboló szerb lakosok ott ütötték őket, ahol érték. A KFOR korábban arról számolt be, hogy három katonát meg is lőttek.

Az ATV-nek Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense azt mondta a konfliktusról: Szerbia sosem fogja elengedni Koszovót, mert ez a terület „maga ős-Szerbia”. Hozzátette azt is, hogy 

a feldühödött tömeg egy része Szerbiából érkezett, egy részük a szerb fegyveres erők és a szerb rendvédelem tagja, vagyis ez egy szerb akció volt, reakció egy szintén tudatos koszovói-albán provokációra.

A szakértő szerint arányos válasz lett volna a magyar kormány részéről, hogy berendeli a szerb nagykövetet. Mivel ez nem történt meg, arra lehet következtetni, hogy a magyar kormány nem akarja kockára tenni a magyar-szerb kapcsolatot.

Kaiser Ferenc azt is elmondta: rossz üzenete lenne annak ha a NATO meghátrálna és kivonná a békefenntartókat. Ráadásul ebben az esetben Szerbia pillanatok alatt lerohanná Koszovót, és Európára szabadítana kétmillió albán menekültet.

Az ATV szerint a történtekről nyilatkozott Papp István volt békefenntartó is, aki évtizedekig vett részt hasonló bevetésekben, testközelből ismeri az életveszélyt. Szerinte kérdéses, megérte-e a békefenntartóknak szembeszállni a feldühödött tömeggel. „Ezt a szituációt előre lehetett tudni, látni, hogy mi lesz, hiszen a szerb haderő egy része felvonult a határra, tehát a feszültség adott volt, ilyenkor hiányolom a politikusokat, ők hozták össze ezt a dolgot, nekik kellett volna odamenni” – fogalmazott.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok