Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elutazik, fontos eseményen vesz részt

2023. június 3., szombat 11:28

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök hivatali beiktatásán – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az újraválasztott török államfő beiktatási ceremóniájára délután az elnöki palotában kerül sor, majd Recep Tayyip Erdogan ünnepi vacsorán látja vendégül világ minden tájáról érkezett állami vezetőket – ismertette Havasi Bertalan, hozzátéve: a miniszterelnök nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdogan elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.

A sajtófőnök emlékeztetett a miniszterelnök pénteki rádióinterjújára, ahol Orbán Viktor arról beszélt: tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti, és Soros György embere volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet.

Ráadásul ha Törökországban egy Soros György által támogatott vezető lenne, akkor erősen kétséges, hogy az ottani vezetékeken keresztül eljutna-e az orosz gáz Magyarországra – írta.

Amint arról beszámoltunk, múlt hétvégén tartották a török elnökválasztás második fordulóját, miután a két héttel korábbi, a parlamenti választásokkal egy időben tartott első fordulóban a három jelölt közül egyik sem szerezte meg a győzelemhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot. Erdogant a szavazatok 52,14 százalékával választották újra. 

Riválisa, Kemal Kilicdaroglu nem ismerte el a választási vereségét. Vlagyimir Putyin szerint természetes Erdogan győzelme. Arról, hogy miért nyert Erdogan, és mi várható a kritikusai szerint diktatúrát építő elnöktől a következő öt évben, itt írtunk részletesen.

Rovatok