Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány: már hidegélelmiszert is lehet venni SZÉP-kártyával

Gulyás Gergely ismertette az új rezsiszabályokat is

Index
2023.06.19. 11:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely arra vonatkozó kérdést is kapott, hogy Soros György fia, Alexander Soros kijelentette, politikusabb lesz, mint édesapja. A miniszter megjegyezte, ha ezt még lehet fokozni, és erre vállalkozik Alexander Soros, akkor komolyan fel kell készülni erre.

  • A státusztörvény parlamenti vitája alapján Gulyás Gergely szerint sok képviselő nem is ismeri alaposan a törvénytervezet szövegét. Szerinte kár a tanári kirendelést kiemelni, amelyre csak végső esetben lenne szükség, és fölösleges ezzel riogatni az embereket.

    Megemlítette, hogy 2030-ig hétezer milliárd forintot fordítana a kormány pedagógusbér-emelésre. Ebből az uniós hozzájárulás mindössze 800 milliárd lenne, nagyjából a tervezett béremelés 13 százaléka.

    A tervezet már tartalmaz fix óraszámot, heti 24 órát, ennek meghatározását maguk a tanárok sürgették.

  • David Pressman szavairól Gulyás Gergely leszögezte, Magyarország szabad ország, mindenki azt mond, amit akar, beleértve az amerikai nagykövetet is.

  • Kérdésre válaszolva a miniszter megerősítette, hogy az utolsó mérföldkövet is visszaigazoltan is teljesítettük, amit előírt Brüsszel. Ez az igazságszolgáltatási reform volt, amelynek tervezetét elfogadta az Európai Bizottság. Gulyás Gergely szerint a 7 éves költségvetés ránk eső része tehát jár, a bizottság politikai okokból húzza az időt,  gyakorlatilag már most is küldhetnénk számlát.

  • Gulyás Gergely a menekültkvótáról újra elmondta, minden eszközt ki kell használni, meglátják, hogy a rendelet túllép-e azon a kereten, amit az uniós jog ezen a területen megenged.

  • A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a gyógyszerforgalmazók esetében korábban 28-ról 40 százalékra emelték az extraprofitadót, amelynek a mostani döntés értelmében a felét, vagyis 20 százalékot a cégek leírhatják, ha kutatás-fejlesztésre vagy bővítésre fordítják azt.

    A gyógyszergyártóknál is megfelezik az extraprofitadót, de még a maradék is megfelezhető, amennyiben ők is kutatás-fejlesztésre költik ezeket az összegeket.

    Elhangzott, a szektor 30 milliárd forint különadót fizetne be, de ezzel a lépéssel 15 milliárd forintig csökkenhet ez a teher.

  • Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a SZÉP-kártyákkal is lehet majd hidegélelmiszert vásárolni, még hozzá augusztus 1-től idén december 31-ig. A SZÉP-kártya eddigi keretét – a kormány döntése értelmében – további 200 ezer forinttal megemelhetik a munkáltatók.

    A lehető legkedvezőbb adózási járulékfeltételek mellett tehetik meg a dolgozóik támogatását a munkáltatók – emelte ki a miniszter.

  • A kormánynak továbbra is a véleménye, hogy Brüsszel döntése a migránskvótáról elfogadhatatlan és veszélyes, erősítheti a migrációt, ráadásul Magyarország több vonatkozásban is hátrányosan lenne érintett. Gulyás Gergely leszögezte, minden formában és minden eszközzel fellépnek ellene.

    A miniszter úgy látja, a szolidaritási hozzájárulás is elfogadhatatlan, emberi jogi gondolkodás alapján is nehezen védhető. Jogilag egyelőre annyi történt, hogy a belügyminiszterek tanácsa döntött erről, ami szintén egy ígéret megszegése. Elfogadott szabályozás ugyanakkor még nincs, trilógus kezdődik, ez viszont Gulyás Gergely szerint még tovább szokta rontani a szabályokat.

  • Gulyás Gergely bejelentette, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak. Egyeztettek a kamarával, az egyik legnagyobb problémának az energiaárat látják a vállalkozásoknál, ezen belül is az áram árát.

    A vállalatok 81 százaléka rögzített áras szerződést kötött, ennek az a következménye, hogy ma ezeknek a vállalkozásoknak az egyharmada 320 euró/megawatt fölött fizet, az átlag 250 euró felett van. Három területen árplafont vezetnek be, a legmagasabb árat 200 euró/megawattban határozzák meg július elsejétől. Az árplafon a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra és a raktározásra-szállításra érvényes.

    Cserébe azt várják, hogy növeljék a gyártási kapacitásokat, és ne emeljék az árakat a vállalkozások, az iparkamara ennek ellenőrzését vállalja. Az intézkedés több mint ötezer vállalkozásnak segít, mintegy 40 milliárdos költségvetési kiadás mellett.

  • Védelmi költségvetésre van szükség, ez megvédi a korábban elért vívmányokat. Gulyás szerint ezzel megfelelünk a NATO-vállalásoknak is, a GDP 2 százalékát fordítjuk honvédelemre.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormányüléseket továbbra is azok az intézkedések határozzák meg, amelyek az orosz–ukrán háború, valamint az erre adott brüsszeli válaszok miatt álltak elő. A háború új szakaszába lépett, látják az adatokat, még ha azok hitelessége vizsgálandó is, a harctéren egyre többen halnak meg.

    A kormány álláspontja szerint nemcsak magyar nemzeti érdek, hanem mindenki érdeke a mielőbbi béke, továbbra is azonnali tűzszünetet szeretnének, ami az infláció jelentős mérséklődéséhez vezetne. Gulyás Gergely szerint két atomnagyhatalom már az urántartalmú lőszerek bevetését sem tartja túlzónak, ezzel veszélyes eszkaláció indult. 

    A magyar álláspontot elhallgattatnák az Európai Unióban

    – jelentette ki a miniszter, leszögezve, hogy kitartanak az álláspontjuk mellett.

  • Az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, elég viccesnek tartom – fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az unió és a Magyar Nemzeti Bank kritikáival kapcsolatban. Az interjúban azt is leszögezte: közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis uniós forrás nélkül, nettó befizetővé válik Magyarország. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

  • Péntek délután kezdődött és szombat reggelig tartott a státusztörvény vitája az Országgyűlésben. Ezzel párhuzamosan, péntek este a Kossuth téren tüntetés volt.

  • A szokásos csütörtöki időponttól eltérően hétfő 10:30-ra hirdettek Kormányinfót. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatóját percről percre követjük. Köszöntjük olvasóinkat!

Rovatok