Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter ismét megszólalt az ukrajnai hadifoglyok ügyében

2023. június 21., szerda 13:36

A külügyminiszter a tunéziai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csaknem két hete Magyarországra szállított ukrán hadifoglyok szabadon mozognak az országban, és „azt csinálnak, amit akarnak”.

Szijjártó Péter szerdán a tunéziai külügyminisztert fogadta a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A tárcavezető a megbeszélést követően Nabil Tammarral közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol arról kérdezték, hogy mit lehet tudni azokról az ukrán hadifoglyokról, akik nemrég kerültek Magyarországra. 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat között volt egy kapcsolatfelvétel, amelynek eredményeként érkezett Magyarországra tizenegy hadifogoly. Elmondása szerint ez ellen a magyar kormánynak semmilyen ellenvetése nem volt.

Mint mondta, szerintük minden egyes ember kiszabadulása a hadifogságból jó hír.

Őszintén reméljük, hogy az elkövetkezendő napokban, hetekben még sok hadifogoly mindkét oldalon visszanyeri a szabadságát, és azt is reméljük, hogy hamarosan már nem is lesz értelme hadifoglyokról beszélni, mert a háború véget ér

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető hozzátette, hogy „bár nyilvánvalóan ez a jelenlegi brutalitást és az európai háborús pszichózist látva naiv illúziónak tűnik”.

„Természetesen megtörtént az ukrán hatóságok értesítése, holott erre nekünk semmilyen jogi kötelezettségünk nem volt. A partnerség, a normális együttműködés keretében jeleztük, hogy ez a tizenegy volt hadifogoly Magyarországra érkezett egy egyházi együttműködés keretében” – mondta.

A Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokról elmondta, hogy az országban szabadon mozognak, „azt csinálnak, amit akarnak, oda mennek, ahova akarnak, mi őket nem kell, hogy szállítsuk sehova”. Hozzátette, hogy ezek az emberek, ha akarnak, az ukrán hatóságokkal is kapcsolatba léphetnek.

Tehát ők szabad emberek, és itt Magyarországon szabadon mozognak, meg Magyarországról ki meg be is szabadon mozognak. Tehát, hogy melyikük hova megy vagy hova nem megy, arról nekem nincs információm, és nem is kell, hogy legyen

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Diplomácia, üzenet, nemzetközi jog

Mint ismert, az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint – amelyet elsőként a magyar sajtóban az Index közölt –, valamint a magyar kormány közlése alapján 11, orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak. Azóta az ügyre több ízben is reagált a kijevi vezetés, emellett pedig több politikai és katonai szakértő is.

Az ukrán kormányzat többször is súlyos vádakat fogalmazott meg. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, szerinte egyszerű magyarázata van ennek a történetnek: Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyarországi és a külhoni magyaroknak, hogy ő az egyetlen védelmezőjük.

Szijjártó Péter külügyminiszter még aznap reagált a Kuleba által elmondottakra, és tagadta, hogy a magyar kormánynak bármi köze lenne az ügyhöz.

Az Index megkeresésére Lattmann Tamás nemzetközi jogász a  genfi egyezményrendszerre hivatkozva elmondta, hogy „a hadifogoly továbbra is katona, hadifogolyként viszont már a fogva tartó állam főhatalma alá kerül, ez jelen esetben Magyarország. Ilyenkor viszont nincs szükség a saját állam hozzájárulására, vagyis Ukrajnát nem szükségszerű megkérdezni.” 

Azóta azonban már kiderült, hogy a budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra. 

Rovatok