Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Közlönynél szebb nyári olvasmányt kívánni sem tudnak a pedagógusok

2023. július 7., péntek 12:55

Lezárult egy korszak a hazai oktatásban, július 6-án a Magyar Közlönyben is megjelent a státusztörvény, amely alaposan átírja a köznevelésben dolgozók munkajogi helyzetét, valamint a szakszervezetek és az oktatási intézmények működését. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.

Két és fél hónapja maradt a pedagógusoknak arra, hogy eldöntsék, akarnak-e egy új jogállásban, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozni, vagy inkább elhagyják a pályát, és más területen keresnek állást. 

Mint arról korábban beszámoltunk, „a pedagógusok új életpályájáról” szóló törvény, melyet a köznyelv csak státusztörvényként emleget, csütörtök délután jelent meg a Magyar Közlönyben, alig pár órával azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírásával hitelesítette a dokumentumot, amelyet tiltakozások sora után kedden fogadott el a parlament

Az Index a tavasszal közzétett tervezetet, majd a június elején benyújtott törvényjavaslatot is alaposan kielemezte, most pedig itt az idő, hogy megnézzük, mi szerepel a már kihirdetett szövegben. A szakszervezetek szerint a legtöbb elem nem változott, de van néhány olyan részlet, ami új megvilágításba került, igaz, a benyújtott módosítók alapján ezek többségére is lehetett már számítani.

Határidők 

A hirdetett törvényben a határidők nem változtak, így a jogállásváltás 2024. január 1-jén lép életbe, de az erről szóló tájékoztatást 2023. szeptember 15-ig kapják meg az érintettek. A tanárok a jogviszonyváltás el nem fogadásáról 2023. szeptember 15. és 2023. szeptember 29. napja között nyilatkozhatnak, ezért írtuk fentebb, hogy a mérlegelésre nagyjából két és fél hónap maradt. A nyilatkozatot írásba kell foglalni, a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A jogviszony, illetve munkaviszony 2023. november 30-ával szűnik meg úgy, hogy előtte egy hónap a felmentési idő. Egyházi és magánintézményekben felmondási idő van, amely alatt munkavégzési kötelezettség nincs. 

A távozóknak végkielégítés az alábbiak szerint jár:

Így alakulnak a bérek

Az illetmény pontos összegét több szempont alapján határozzák meg, ilyen a szakmai gyakorlati idő, az iskolai végzettség, szakképzettség, idegen nyelv ismerete, a többletfeladatok mértéke, a fenntartó vagy a köznevelésért felelős miniszter által adott elismerés megléte, a munkáltató rendelkezésére bocsátott forrás összege, a pedagógus által oktatott tárgyak száma, valamint az is, hogy mennyire van hiány egy adott tanárból.

A törvénybe az utolsó kanyarban egy olyan rendelkezés is bekerült, mely lényegében kimondja, hogy a bér bizonyos esetekben – „a teljesítményértékelés eredményének figyelembevételével”, „a kormányrendeletben meghatározott illetménysáv alsó határára tekintet nélkül” is meghatározható.

A szövegből kiderült az is – bár ez sem újdonság –, hogy az illetményemelést július 1-jéig visszamenőleg kell megállapítani, az új bért szeptember 15-éig kell közölni, és az novembertől járna a tanároknak, így az első emelt fizetés decemberben érkezne. Ehhez csapnák hozzá a július 1. és. november 1. közötti illetménykülönbözetet is.

Apró változás a munkaidő ügyében

A BM szerint ebben nincs semmi különös

Minden évben visszajelzést kapnak a tanárok

A javaslat kimondja:

Kinek a szavára ad a kormány?

A törvényben meghatározták azt is, hogy

A szakszervezetek rendkívül aggályosnak tartják, hogy a módosítók nyomán bekerült egy olyan mondat a dokumentumba, mely alapján az érdekképviselettel egyeztetésre kötelezett a köznevelésszakmai javaslatokat – a kormány által létrehozott – Nemzeti Pedagógus Karral” kell megvitatni, míg a szakszervezetekkel a foglalkoztatott munkaügyi és szociális érdekeit érintő javaslatokat tárgyalnák meg, ez utóbbinál a kötelezettség ugyanakkor nem jelenik meg. 

A PDSZ úgy véli, a kormány így akarja őket kiszorítani az egyeztetésből, de úgy vélik, a döntéshozók egyértelmű célja az érdekvédelmi szervezetek egymás ellen fordítása is, ami úgy lehetséges, hogy a törvény alapján csupán „a legnagyobb tagsággal rendelkező szakszervezet rendelkezik véleményezési, egyetértési és konzultációs joggal”. 

Minimálisan módosultak a felmentés szabályai

Le lehet szólni fentről

Az Indexnek korábban a PSZ és a PDSZ is arról beszélt, hogy a létező összes jogi fórumon megtámadják a törvényt, a részletekről itt írtunk bővebben.

(Borítókép:  Marijan Murat / picture alliance / Getty Images)

Rovatok