Index Vakbarát Hírportál

Rétvári Bence: Egy ujjlenyomattal elérheti minden magyar a leleteit

2023. július 17., hétfő 16:21

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, a IX. kerületi, Drégely utcai háziorvosi rendelőben tartott sajtótájékoztatóján hívta fel figyelmet az EgészségAblak alkalmazás hasznosságára és sikerességére.

A politikus hangsúlyozta,

egy ujjlenyomattal bárki hozzáférhet az összes leletéhez, laboreredményéhez, zárójelentéséhez, minden más egészségügyi dokumentumához.

Az alkalmazás népszerű, eddig 360 ezer receptet töltöttek le azon keresztül. Rétvári Bence hozzáfűzte: a cél, hogy minél könnyebb és gyorsabb legyen mindenkinek az egészségügyi ellátása, illetve minél könnyebben hozzáférhetőek legyenek a már feltöltött információk.

Az államtitkár utalt arra, hogy az alkalmazás az oltási igazolványból indult ki, ez bővült további funkciókkal, mint az e-recept és az e-lelet. A mindig kéznél levő leletek csökkentik a tévedés lehetőségét, emelte ki.

Beszélt arról is, hogy az 1812-es Egészségvonal a hét minden napján 24 órában elérhető, ahol tájékoztatást nyújtanak egészségügyi szolgáltatásokról, segítenek a szolgáltatók keresésében, valamint minden további EESZT-vel kapcsolatos kérdésben is.

Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos arról beszélt, hogy az EESZT elindulása történelmi jelentőségű volt a magyar egészségügyi ellátórendszer életében, hiszen magával hozta az egészségügyi adatok sokkal gyorsabb áramlását. Európában is ritkaságszámba megy mai napig. 

Az EgészségAblak-alkalmazással újabb mérföldkőhöz érkeztünk, az alkalmazás az e-beutalókat is tartalmazza, ez pedig nemcsak a páciensek számára jelent kényelmi szolgáltatást, hanem az egész ellátórendszer számára is, hiszen nagy terhet vehet le a háziorvosok válláról.

– jelentette ki Békássy.

Hozzátette azonban, mindez nem jelenti azt, hogy a személyes orvosbeteg-találkozásra ne lenne szükség.

Jelinek Benjámin IX. kerületi háziorvos hangsúlyozta, a betegek számára kényelemes és megnyugtató, hogy elérhetőek elektronikusan a receptek, értesülhetnek a leleteik eredményéről, átnézhetik hozzátartozóik dokumentációját.

Az alkalmazás terhet vesz le az ellátórendszerről, de a háziorvos is kiemelte, hogy orvosi tanácsokért továbbra is fel keresni személyesen a szakembereket.

Rovatok