Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor felidézte a nagy port kavaró tusnádfürdői beszédét

2023. július 26., szerda 17:04

„Három év alatt két meteorral is összeütköztünk. Először 2020-ban a COVID-dal. Ezt még valahogy kivédtük, és aránylag gyorsan visszatértünk arra az útra, amit kijelöltünk, s amelynek ívét 2030-ig látjuk” – idézte fel tusnádfürdői beszédét közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő ebben arról beszélt, hogy 2022-ben jött egy újabb meteortámadás, a háború, ami már „keményebb dió”. Ez a meteor pedig letérítette Magyarországot a pályájáról. Mint mondta, Magyarország, a magyar emberek és a magyar kormány azért küzd és harcol, hogy erről a letérített pályáról vissza tudjunk kapaszkodni.

Legkorábban ez 2024. július környékén következhet be. Addigra lesz Magyarországon a gazdasági növekedés ismét jelentős. A legnehezebb időszakon már túl vagyunk. Az infláció az egekben volt, most letörjük, és minden esélyünk megvan, hogy az év végére 10 százalék alatt legyen, vagyis egy számjegyű

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint az első félév nagyon nehéz volt, mert az infláció gyorsabban nőtt Magyarországon, mint a bérek, amelyre nagyon régóta nem volt példa. „De a második félévben ki fogunk egyenesedni, és ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor az egész év tekintetében megelőzzük, elhárítjuk a bérek értékcsökkenését” – tette hozzá.

„A hitelek kamatai Magyarországon az égben vannak, ezt elfogadható szintre kell hozni. Ha mindent jól csinálunk, akkor a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választáskor már újra azon a kijelölt pályán leszünk, azon a kijelölt útvonalon haladunk, ami elvisz bennünket 2030-ig” – olvasható a miniszterelnök bejegyzésében.

Mint megírtuk, Orbán Viktor július 22-én, szombat délelőtt tartotta idei tusnádfürdői beszédét. A miniszterelnök az Európai Uniót kiöregedett bokszbajnokhoz hasonlította, beszélt a Kína és az Egyesült Államok közötti versenyről, az Európa előtt álló vitákról és arról is, hogy mit kell tennie Magyarországnak. A kormányfő előadásáról szóló összefoglalónkat abban a cikkünkben olvashatja el.

Nagy port kavart a miniszterelnök beszéde

A miniszterelnök beszédén azonban sokan felháborodtak. A cseh miniszterelnöknél például az verte ki a biztosítékot, hogy Orbán Viktor azt mondta: az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, és a csehek lényegében átálltak, míg Szlovákia billeg, és csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki.

Románia pedig azért orrolt meg a magyar kormányra, mert Orbán Viktor a beszéde elején elmondta, hogy idén kapott segédanyagot is, ugyanis a román külügy a segítségére sietett, megírták neki, hogy miről nem szabad beszélni.

Többek között azt tanácsolták Orbán Viktornak, hogy ne beszéljen nem létező romániai közigazgatási egységekről, mire megjegyezte:

mi soha nem állítottuk, hogy Erdély és Székelyföld román területi egységek lennének.

A javaslatban szerepelt az is, hogy a magyar miniszterelnök ne tüntesse fel rossz színben a nyugati értékeket. Idesorolta a migrációt, az LMBTQ-t és a háborút, „ezeket nem kell rossz színben feltüntetni, maguktól is rossz színben tűnnek fel”. 

Orbán Viktor leszögezte, ha a román elnök előadást tart Magyarországon, nem fogják megszabni, miről és mit mondhat, sőt Románia schengeni tagságát is támogatják, ez a 2024-es magyar uniós elnökség kiemelt célja.

A román külügyminisztérium ezt követően még a bukaresti magyar nagykövetet is bekérette, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy „a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni.

A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva”.

Rovatok