Index Vakbarát Hírportál

Tovább folytatódik az adok-kapok a magyar kormány és a szlovák külügyminiszter között

2023. július 31., hétfő 21:24

Újabb magyar politikusnak üzent Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszter. Ezúttal Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár került a magyar–szlovák külügy között zajló üzengetés középpontjába.

Mint megírtuk, Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszter a közösségi oldalán üzent Szijjártó Péternek, és arra kérte a magyar kollégáját, hogy ne mondja meg, mások mit gondolnak, mielőtt megkérdezné arról őket. Wlachovsky Szijjártó Péter azon kijelentésére reagált, hogy az Európai Unió úgy véli, az orosz–ukrán háború még évekig elhúzódik.

Az EU 27 tagországból áll. Én nem emlékszem olyan vitára, ahol azt mondtuk volna, a háború még négy évig folytatódik. Akár holnap is véget érhet

– írta Wlachovsky, hozzátéve, hogy szerinte a probléma nem az EU, hanem Oroszország.

A szlovák külügyminiszter üzenetére Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán úgy reagált, hogy szerinte Miroslav Wlachovskynak vagy rossz a rövid távú memóriája, vagy hazudik.

Majd az MTI-nek arról beszélt, hogy „a szlovák külügyminiszter hisz a fegyverszállításokban, és igaza is lenne, ha ennek a konfliktusnak lenne megoldása a harctéren, de nincs”.

Ezen a ponton került most képbe Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki Menczer Tamás nyilatkozatát osztotta meg a Twitter-oldalán. A szlovák külügyminiszter pedig erre reagálva azt írta:

Őszintén szólva kezd fárasztó és kicsit unalmas lenni, Államtitkár úr. Ha az oroszok abbahagyják a harcot, nem lesz háború, de ha az ukránok hagyják abba, akkor nem lesz többé Ukrajna. Ön rendkívül félénk az agresszor megnevezésével kapcsolatban. Az orosz fegyverek azok, amelyek pusztulást és halált hoztak Ukrajnába.

Közös sikertörténet

Eközben Szijjártó Péter a szlovák–magyar sikertörténetekről beszélt a Danubia Televíziónak adott interjújában. A külgazdasági és külügyminiszter Ipolydamásdon, a Károly Róbert híd minapi felavatása után nyilatkozva úgy fogalmazott: minél jobb a kapcsolat Magyarország és Szlovákia között, annál jobb az élethelyzete a felvidéki magyarságnak.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország számára Szlovákia a második legfontosabb kereskedelmi partner. A két ország közti kereskedelmi forgalom a tavalyi évben elérte a 17 milliárd eurót, ami rekordösszegnek számít – mutatott rá.

„Én a praktikus külpolitikában hiszek – jelentette ki, majd úgy folytatta: fontosak az ideológiák és a „tudományoskodás”, de „a végén mindig az emberek érdeke van, abból kell kiindulni”.

Szijjártó Péter a közelgő szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy a magyar kormány szurkol, hogy a szlovákiai magyar párt jó eredményt érjen el, és a felvidéki magyaroknak erős képviseletük legyen Pozsonyban. 

A miniszter kijelentette: szurkolnak, hogy olyan kormánya legyen Szlovákiának, amely fontos kérdésnek fogja tartani a magyar–szlovák együttműködést, és amely a magyar–szlovák együttműködésben inkább lehetőséget lát, mint problémát.

Mi ennyit tudunk tenni, és teljesen elfogadjuk a szlovák választók döntését, mert Szlovákia ügyeiben ki hozhatna legitimebb döntést, ha nem a szlovákiai emberek

– fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Rovatok