Index Vakbarát Hírportál

A PDSZ szerint a kormány a fűtésen való spórolást tartja szem előtt a diákok érdekei helyett

2023. július 31., hétfő 18:03 | aznap frissítve

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya szerint átgondolatlanra és kellemetlenre sikerült a kormány következő tanévre vonatkozó rendelettervezete.

PDSZ Országos Választmánya a nedolgozzingyen.hu-n tette közzé a hivatalos véleményét a kormány azon rendelettervezetével kapcsolatban, amely értelmében a következő tanévben hosszabb lenne a téli és a tavaszi, de rövidülne a nyári szünet.

Mint írják, a tanév rendjéről szóló rendelet határozza meg a tanév tervezéséhez szükséges összes fontos dátumot és határidőt, a nyár végén megjelenő rendelet azonban nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató júniusban megkezdje a következő tanév szakmai előkészítését, és hogy a tanárok nyári és további szabadságait a következő tanév rendjének ismeretében tervezze.

Ehelyett azt javasolják, hogy a tervezetet minden évben május hónapban hozzák nyilvánosságra, és kezdődjön róla egyeztetés, és hogy a rendelet kihirdetésére minden év június közepéig kerüljön sor.

Kiemelték, hogy a PDSZ nem ért egyet a tanítási év 2024. június 21-éig történő meghosszabbításával, mivel az előterjesztők nem vették figyelembe Magyarország klimatikus viszonyait. Hozzátették, hogy a tanítás zömében nem légkondicionált helyiségekben történik, és a rekkenő hőségben tanítási napokat szervezni köztudottan nem hatékony.

Ezeket a tanítási napokat már csak azért sem lehet teljes értékűnek tekinteni, mivel a beiratkozás a középiskolába 2024. június 24. és június 26. között lesz, éppen ezért az évzárókat és a bizonyítványosztást június 21-éig le kell bonyolítani. A bizonyítványírást és minden, évzárással összefüggő adminisztrációt az utolsó héten a tanítási napok mellett kell az osztályfőnököknek elvégezni

– fogalmaztak a közleményben.

A PDSZ szerint a téli szünet meghosszabbítása mögött pusztán a fűtési költségek spórolása áll, ami szerintük átgondolatlan lépés, és kifejezetten a tanulók érdekeivel ellentétes az is, hogy a téli szünet meghosszabbításával a félévi osztályzatok lezárása előtt mindössze két hét áll rendelkezésre.

Hozzátették továbbá, hogy a következő tanév első tanítási napja, vagyis szeptember elseje pénteki napra esik, amit a kollégistákra való tekintettel érdemes lenne átenni hétfőre.

Rovatok