Index Vakbarát Hírportál

A Ryanair két gépe is megsérült Magyarországon az ítéletidő miatt

2023. augusztus 5., szombat 15:21

A szombat hajnali vihar a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is komoly fennakadásokat és károkat okozott.

Az ítéletidő miatt a repülőtér forgalmát hajnali háromnegyed 2 és reggel 6 óra között fel kellett függeszteni, mert a biztonságos fel- és leszállás az időjárás miatt ellehetetlenült.

Négy érkező járat – a Wizz Air Lisszabonból és Korfuból, a British Airways Londonból, az Air France Párizsból érkező járata – éjszaka nem tudott leszállni Budapesten, emiatt kitérő városokban, vagyis Debrecenben, Bécsben és Belgrádban ért földet – közölte a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel.

Egyes Ryanair-járatok esetében többórás késés várható, mert a légitársaság két, éjszaka Budapesten parkoló gépe megsérült.

A kora reggel induló járatok többsége késésekkel ugyan, de el tudott indulni. A repülőtér reggel 6 óra óta biztonságosan üzemel, ugyanakkor jelenleg csak az 1. futópályán zajlik a forgalom, mert a 2. futópályát még jelenleg is takarítják a vihar által ráhordott szennyeződésektől és sártól, illetve javítják a megrongálódott fénytechnikai berendezéseket.

A terminálépületekben több helyen is beázások keletkeztek, ezeket folyamatosan javítják a repülőtér munkatársai. Felhívták a figyelmet arra, hogy a javítási munkálatok a forgalmat nem akadályozzák – tették hozzá. 

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy folyamatosan tájékozódjanak járataikról a www.bud.hu oldalon.

Országszerte pusztított a vihar

Ahogy beszámoltunk róla, az éjjel erős vihar csapott le Magyarország több részén. A pénteki vihart egy még erősebb követte szombat hajnalban, azóta már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az okozott károk miatt.  

Hajnalban Budapesten és környékén, valamint Nógrádban pusztított leginkább a vihar. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, a vonatközlekedésben a kidőlt fák miatt vannak fennakadások. 

A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Emellett az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.

A heves esőzések közben a Balaton vízszintje is megemelkedett egy centivel. Ez ritkaságszámba megy, mivel egyetlen nyári éjszaka alatt csak ritkán változik ennyit a vízszint.

Rovatok