Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor kimondta, mi lenne az elviselhető infláció

2023. augusztus 18., péntek 07:48 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök újra élőben jelentkezett a Kossuth rádió reggeli műsorában. A beszélgetésben az infláció, az orosz–ukrán háború, valamint a haderőfejlesztés is szóba került. A kormányfő a munkahelyek megvédését, az infláció letörését és a bérek növelését nevezte a legfontosabbaknak a magyar gazdaság szempontjából.

A miniszterelnök a beszélgetés elején reagált Nagy Márton gazdasági miniszter 14 pontos inflációellenes csomagjára. Mint mondta, egy olyan helyzetben, amiben az európai gazdaság van, egymásra épülő lépéseket kell tenni. Orbán Viktor szerint a baj gyökerét most nem tudjuk orvosolni, mert amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság és maradnak a szankciók.

Hozzátette: ha a háború véget érne, akkor pillanatok alatt megváltozna az a közeg, amiben működik az európai gazdaság. Azonban 

a háború intenzitása nő, és egyre brutálisabb

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a megoldás kulcsa a nagy cégek kezében van.

A kormányfő három fontos feladatot jelölt meg az előttünk álló időszakra. Ezek az alábbiak:

Az első ezek közül, hogy meg kell védeni a munkahelyeket, ezzel nem állunk rosszul a kormányfő szerint. 

Üstökön ragadtuk az inflációt, egy radikálisabb megoldást választottunk. Az árspekuláns multikat rá kellett venni, hogy hagyják abba az indokolatlan áremelést. Ami sok, az sok

– tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint már augusztusban szép eredményekről számolhat be, biztos abban, hogy év végére, pontosabban október és december között egy számjegyű lesz az infláció.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy 70-80 ezer betöltetlen munkahely van jelenleg Magyarországon, de ahogy fogalmazott, aki dolgozni akar ma az országban, az talál erre lehetőséget.

Orbán Viktor: Az ötszázalékos infláció már egy elviselhető infláció

„Az első negyedév mindenkinek nehéz volt, de jól állta a sarat a magyar gazdaság. Az emberek akarnak dolgozni, úgy érzik, a küzdelem nem egy szélmalomharc. A gazdaság jelentősebb szereplőivel is rendszeresen beszélek, és látom, hogy nem adták fel, készülnek a jövőre, még ha most nehéz is a helyzet” – fogalmazott a Kossuth rádióban Orbán Viktor.

„A miniszterelnök számára meg van tiltva a jóslás, de az év végére egy pozitív nullát szeretnék elérni” – mondta a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban a kormányfő.

Viták vannak a kormányon belül is a bérekről és az infláció letöréséről. A 2024-es költségvetés – amit már elfogadott a parlament – hatszázalékos inflációval számol, ez a minimum, amit el kell érni. Ha minden jól alakul, akár öt százalékra is le tudunk menni, ez már egy elviselhető infláció.

Úgy érezheti a világ, aki nem volt Budapesten, az valamiből kimaradt

A szombaton rajtoló atlétikai világbajnokságról – amelyre pénteken estig fél áron lehet belépőket vásárolni – is kérdezték Orbán Viktort. 

„Van gazdasági összefüggés, ezt majd a közgazdászok kiszámolják. Minden forintért le kell hajolni egy olyan országnak, mint Magyarország. Itt azonban egy nagyobb dologról van szó. Volt egy nagy tervünk 2010-ben, amikor az országot ránk bízták a választópolgárok” – kezdte kicsit messzebbről a kormányfő, aki szerint a terv Budapest visszahelyezése volt a világtérképre, különböző lépéseken keresztül. Ezek infrastrukturális fejlesztések, kulturális események és sportrendezvények.

Karnyújtásnyira vagyunk egy Bajnokok Ligája-döntő megrendezésétől is. Úgy érezheti a világ, aki nem volt Budapesten, az kimaradt valamiből. Ha nagy világesemény van, egy adott ország meghívja a barátait, és szívesen fogad minden érdeklődőt. Az atlétikai világbajnokságra jön többek között a katari emír, a török elnök, a szerb elnök, és jönnek politikai barátaink Közép-Ázsiából. Politikai és üzleti tárgyalásokat is folytatunk, nekem több mint egy tucat lesz a vb apropóján.

Fontos lépés jön a magyar haderőfejlesztésben

„A magyar történelem izgalmas, kacskaringós és viharvert, és mivel rólunk szól, nekünk kedves is” – Orbán Viktor a honfoglalást és az államalapítást elevenítette fel egy rögtönzött történelemleckével augusztus 20. apropóján. Ezt követően rátért a haderőfejlesztésre, ami meglátása szerint jóval nagyobb hangsúlyt kap az orosz–ukrán háború óta.

Fontos, hogy harcosaink legyenek, ne egyenruhás munkavállalóink. A katonai kiképzésre, fejlesztésre, béremelésekre fordítjuk a forrásainkat. Annyi pénzünk sohasem lesz, hogy megvegyük a legmodernebb technikát, de nekünk mindig saját hadiipar kell, saját fejlesztés nélkül nem lehet ütőképes hadseregünk. NATO-tagok vagyunk, vannak kötelezettségeink is, ezeket az arányokat beállítottuk, felfutóban van a hadiiparunk. Zalaegerszeg büszke lehet, hogy a gyárának szalagjairól gördül le a legmodernebb tankok egyike

– mondta a Rheinmetall Hungary Zrt. pénteki gyárátadása előtt Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: Németországgal együttműködve újabb hadiipari fejlesztés van készülőben, közel 50 százalékban magyar tulajdonú gyár létesül.

A miniszterelnökkel készült teljes beszélgetést megtekintheti itt! 

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. július 14-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok