Index Vakbarát Hírportál

Nemcsak a kevés orvos, hanem a koruk is egyre nagyobb bajt okoz az egészségügyben

2023. augusztus 21., hétfő 06:00

Az Eurostat legfrissebb statisztikájából kiderült, Magyarországnál csak két másik európai uniós országban praktizál kevesebb orvos a lakosságszámot tekintve. Azonban most Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász elárulta, hogy egyre kevesebb az aktív korú orvos Magyarországon.

Nemrég az Eurostat legfrissebb statisztikájából kiderült, Magyarország a harmadik ország, ahol a legkevesebb praktizáló orvos van. Magyarországnál csak Belgium és Franciaország áll rosszabbul. Nemcsak az a baj, hogy kevés az orvos, hanem az, hogy egyre idősebb az orvostársadalom. A háziorvosok kétharmada nyugdíjas vagy közel áll a nyugdíjhoz.

Igazán tettre fogható, vagy hadra fogható, életerős, megfelelő tapasztalattal rendelkező, 35 és 55 év közötti korosztály az, aki vagy elment már külföldre és külföldön dolgozik, vagy elment a magánellátásba

– fogalmazott Rékassy Balázs az RTL Híradónak. Szerinte a béremelés hatására már egyre többen tanulnak orvosnak, de a motivációjuk hiányzik a leendő orvosoknak.

Ennél már csak a szakdolgozók hiányát tartja nagyobb problémának

Itt van iszonyú elmaradásunk. Gyakorlatilag azt kell hogy mondjam, Magyarországon kevesebb mint feleannyi egészségügyi szakdolgozó dolgozik a rendszerben, mint egy nyugat-európai országban. Magyarországon minden 4-5-ik szakdolgozó hiányzik a rendszerből

– mondta.

A kormány az Eurostat adataira úgy reagált, „nincs orvoshiány, és a szakdolgozók is maradéktalanul ellátják feladataikat”.

Egyre több kórház van bajban

Mosonmagyaróváron a kórház egy ideje már nem teljesen tudja ellátni a betegeket – derült ki áprilisban. A problémák először a szülészeten kezdődtek márciusban, amikor kiderült, hogy hétvégén nem lehet szülni. Azóta megszűnt az intenzív osztály és a sebészet, és nincs már traumatológia sem.

Júniusban egyre többen jelezték, hogy nem elérhető a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet kardiológiai osztálya. Némi utánajárás után Erzsébetváros polgármesterét, Niedermüller Pétert az intézmény arról tájékoztatta, hogy orvoshiány miatt szünetel az ellátás, a betegeket másik intézménybe irányítják.

Júliusban jött a hír, hogy nem lehet este és hétvégén szülni a jászberényi kórházban szeptemberig, a gyermekosztály sem fogad ebben az időszakban betegeket. 

Szentesen pedig már január óta nincs szülészet. A szentesi Dr. Bugyi István Kórházban évente nyolcszáz gyermek született, amivel a térség legnagyobb születésszámot elkönyvelő intézményeként tartották számon. Tavaly nyolcvanmillió forint állami támogatásból újítottak fel családbarát koncepció mentén.

Rovatok