Index Vakbarát Hírportál

Jön az új tanév, és vele együtt a változások – minden, amit az iskolakezdésről tudni kell

2023. szeptember 1., péntek 05:47

A 12 hetes vakáció véget ért, szeptember 1-jén kezdetét veszi az új tanév, ami egy cseppet sem ígérkezik unalmasnak. Változnak az érettségi-és a felvételi szabályok, életbe lép a státusztörvény, folytatódnak a tiltakozások, de a szünetek is másképp lesznek, mint azt a korábbiakban megszokhattuk.

8 órakor országszerte becsengetnek, megkezdődik a 2023/2024-es tanév. Az Indexen már hagyomány, hogy szeptember 1-jén bemutatjuk az iskolához köthető legfontosabb tudnivalókat, így tettünk többek között 2022-ben és 2021-ben is. Idén különösen fontos áttekinteni, mi minden vár a diákokra és a tanárokra, változás ugyanis akad bőven.

Másképp lesznek a szünetek 

Bár többen nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy pénteken kezdődik az iskola, a tanév első napját törvény rögzíti, így az idén változatlanul a szeptember 1-je. Igaz, még messze van az utolsó tanítási nap, az ugyanakkor a korábbiaktól eltérő időpontban lesz, a diákoknak egy héttel tovább, egészen június 21-ig kell majd iskolába járni.

A Magyar Közlöny szerint az első félév 2024. január 19-ig tart, a szülőket és a tanulókat január 26-ig értesítik a bizonyítvány eredményeiről. 

A most következő tanévben a szünetek másképp alakulnak, mint korábban. Ez alapján

Mikor lesz az érettségi és hogyan változik?

Az őszi érettségi írásbeli vizsgáit 2023. október 13. (péntek) és október 27. között rendezik meg. Ami a szóbeliket illeti: az emelt szintű megmérettetések november 9. és 13. között lesznek, míg a középszintű vizsgákat november 20-24-re időzítik.

A tavaszi érettségi írásbeli vizsgái 2024. május 3-án kezdődnek, majd ezt követően jönnek a szóbelik, először emelt szinten június 5–12., majd középszinten június 17 és július 3. között.

Mint ismert, hamarosan teljesen átalakul a hazai érettségi, azok viszont, akik ősszel vizsgáznak, még a régi, 2012-es Nat-ra épülő vizsgakövetelményekkel számolhatnak.

A változás tehát a tavaszi megmérettetést érinti, a részletekről itt írtunk bővebben.

Új felvételi rendszer jön

Az érettségi vizsgák mellett a felvételi rendszer is átalakul. A folyamat már idén elkezdődött, de a hangsúlyos változások csak jövőre lépnek életbe.

A legfontosabbak 2023-ban:

A legfontosabbak 2024-ben:

Jön az új jogállási törvény, sőt már itt van

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés július 4-én elfogadta a közbeszédben csak státusztörvényként emlegetett, „a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt”, mely alaposan átírja a köznevelésben dolgozók munkajogi helyzetét, valamint a szakszervezetek és az oktatási intézmények működését.

Bár a jogváltás csak 2024. január 1-jén történik meg, az erről szóló tájékoztatást 2023. szeptember 15-ig kapják meg az érintettek. A tanárok a jogviszonyváltás el nem fogadásáról 2023. szeptember 15. és 2023. szeptember 29. napja között nyilatkozhatnak. A nyilatkozatot írásba kell foglalni, a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A jogviszony, illetve a munkaviszony 2023. november 30-ával szűnik meg úgy, hogy előtte egy hónap a felmentési idő.

A jogváltás következtében az alábbi változásokra kell számítani:

Folytatódnak a tiltakozások

Ahogy arról szintén írtunk, az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szeptember elsején rendkívüli osztálytalálkozót tartanak a Kossuth téren, ezzel kívánják megnyitni az őszi tüntetéssorozatukat. A tervek szerint a legnagyobb – hídfoglalással egybekötött – tiltakozást szeptember 15-én tartják meg, de más szervezetek egyéb akciókkal is készülnek.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok