Index Vakbarát Hírportál

Vona Gábor bejelentette, hogy pártot alapít

2023. szeptember 7., csütörtök 10:31

Már napok óta lehetett tudni, hogy Vona Gábor készül valamire. A Jobbik volt elnöke 2018-ban a választások után úgy érezte, hogy politikai szemléletváltásra van szükség Magyarországon, ezért hozta létre a Második Reformkor Alapítványt. 2022 második felében már azt gondolta, hogy szükség van egy egyesületre is, hogy a munkát folytatni tudják.

Vona szerint a Második Reformkor Alapítvány a legnyitottabb és a legtöbb munkát végző szervezetté vált, miközben egy nagyszerű csapatot, hálózatot építettek ki az elmúlt négy-öt évben.

Magyarországon a második középkor helyett lehet egy második reformkor

– mondta Vona Gábor, aki szerint három következtetésre jutottak azzal kapcsolatban, mit jelentene az ország számára a második reformkor:

„Nem ideológiák és oldalak mentén, hanem egy politikai szemlélet szerint gondolkodunk, amit úgy hívunk: reformkoriság, ami a törzsi civakodás helyett a hidak építését jelenti” – mondta Vona Gábor, aki szerint az alapítvány munkájából következett a felismerés, hogy vannak olyan közös ügyek, amelyek megkülönböztetik őket.

Rájöttünk, hogy született egy politikai identitásunk, ami a mienk. Tudunk újat és tudunk mást mondani. Látva a hazai politika kiúttalanságát, a kormánypártok egyre erőszakosabb rendszerépítését és az ellenzéki pártok tanácstalanságát. Ha ezt egészében vizsgáljuk, akkor azt kell mondanunk, hogy nem maradt más, mindez egy irányba mutat, abba az irányba, hogy ennek a közösségnek, a Második Reformkor-közösségnek, amelyik politikai identitással rendelkezik, ki kell lépni a civil közéleti keretei közül, és be kell lépnie a pártpolitikába. Párttá alakulunk

– jelentette be Vona Gábor, aki szerint úgy érezték, hogy nincs értelme tovább várni, és kitérni a feladat elől, mert nem tudnak többet tenni civil szervezetként egy második reformkorért. „A nevünk ugyanaz marad: Második Reformkor (rövidítve: 2RK)” – tette hozzá a visszatérő politikus.

Vona kijelentette, hogy senkivel nem fognak együttműködni a jelenleg működő pártok közül.

Vona Gábor nem az első, aki a Jobbikból való távozása után pártot alapít. Az első jelentős pártszakadást követően alakult meg a Mi Hazánk Mozgalom Toroczkai László vezetésével, ami jelenleg hattagú frakcióval rendelkezik az Országgyűlésben.

Volner János, a Jobbik egykori alelnöke is saját szervezetet alapított Volner Párt néven, ami később Huxit Pártként futott egy rövid ideig. Legutóbb Jakab Péter szintén egykori Jobbik-elnök jelentette be, hogy mozgalma, a Nép Pártján párttá alakul

Megnevezték a párt vezetőit

A Második Reformkor hivatalos weboldalán megnevezték a párt vezetőit. A párt elnöke Vona Gábor. Alelnökök: Farkas Bence, Orbán Miklós, Pekárné Farkas Emese, Szilvási Andrásné, Szőke Balázs, Tóth Tamás. 

A párt szóvivője Burány Árpád, a pártigazgatói tisztet pedig Dakó József tölti be. A Második Reformkor szakmai igazgatója Búzás Balázs, kommunikációs vezetője Száki Adrián.

A Második Reformkor legfontosabb ügyei 

Közétették, hogy milyen ügyek mentén fognak politizálni, amelyek a következők:

Vona Gábor új pártja weboldalán jelezték, hogy egy újítással is készültek, egy applikáción keresztül is jelentkezhetnek hozzájuk párttagnak vagy aktivistának.

Rovatok