Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt üzent Ukrajnának: senkit sem adnak ki a Magyarországra érkezettek közül

2023. szeptember 10., vasárnap 09:54

Magyarország egyetlen menekültet sem ad ki Ukrajnának, még akkor sem, ha katonai szolgálatra kellene jelentkezniük az országban – közölte Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes az atv.hu-nak nyilatkozott erről, és azt mondta: 

Mi nem vizsgáljuk egyetlen ukrajnai menekültnél sem, hogy az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Magyarország nem adja ki őket Ukrajnának.

„Minden Ukrajnából menekült Magyarországon szabad ember, aki szabadon eldöntheti, hogy marad itt, továbbmegy Nyugatra, vagy – ha ő úgy dönt –, visszamegy” – fogalmazott Semjén Zsolt. Hozzátette azt is, hogy a Magyarországra menekült személyek adatait sem adják ki az ukrán hatóságoknak.

Az atv.hu annak apropóján kérdezhette meg Semjént, hogy a napokban megjelent hírek szerint az osztrák hatóságok elutasították az Ukrajnából az országba érkezett katonaköteles korú férfiak kiadatását. A Do Rzeczy lengyel lap azt írta, hogy Ausztria az első európai uniós ország, amely megtagadta a hadkötelesek kiadatását Ukrajnának. 

A nyár elején nagy port kavart, hogy az Orosz Ortodox Egyház több ukrán hadifoglyot is Magyarországra szállított, amely ügyben Semjén Zsolt és a Máltai Szeretetszolgálat is szerepet játszott. A magyar kormány cáfolta, hogy tudott volna erről. Az ukrán hírszerzés a nyár közepén azt közölte, hogy az oroszok újabb hadifoglyokat adhatnak át a magyaroknak a nyár végén, de erről azóta nem érkezett hír.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok