Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány: eladják a honvédség népszerű üdülőjét

2023. szeptember 27., szerda 09:08

Megválik a honvédség a mátraházai Honvéd Üdülőtől. Az ingatlan eladására az államháztartás stabilizálása érdekében van szükség a kormány szerint.

Korábban már napvilágot látott egy híresztelés arról, hogy a balatonkenesei Honvéd Üdülőt eladhatják. Július elején Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter cáfolta annak az üdülőnek az eladását.

Most azonban úgy fest, a honvédség másik népszerű üdülőjétől tényleg megválnak. A Gyöngyös Ma hírportálja értesült arról, hogy piacra dobják a mátraházai Honvéd Üdülőt, és kérdésükre 

a Honvédelmi Minisztérium is megerősítette, hogy valóban eladják az ingatlant.

Az üdülőt egy nagyobb kormányzati intézkedéscsomag részeként adják el. A kormány célja ezzel az, hogy a működéshez közvetlenül nem szükséges ingatlanok kiárusításával stabilizálja az államháztartást. Mint a honvédelmi tárca írta, az állami üdülők eladásáról szóló központi intézkedéscsomag „szükség szerint érintette a honvédelmi tárca vagyonkezelésében lévő egyes ingatlanokat – köztük a mátraházai rekreációs intézményt”.

Már be is zárták, zajlik az eladás előkészítése

Arról, hogy állami üdülőket adhatnak el a következő időszakban, Orbán Viktor is beszélt július elején a parlamentben egy kérdésre reagálva. A miniszterelnök akkor azt mondta, az állami üdülők közül csak egy-két szimbolikusat szabad megtartani, különösen a hadsereg esetében, azokat, amelyeknek van történelmi jelentőségük. A kormány álláspontja alapján ennél többre nincs szükség, az állami alkalmazottaknak annyi fizetést kell biztosítani, hogy tudjanak nyaralni.

A Gyöngyös Ma szerint a mátraházai üdülő kapuit szeptember 4-én zárták be minden magyarázat nélkül, szeptember közepén pedig már javában zajlott az épület kiürítése. Azt viszont egyelőre nem tudni, hol tart az ingatlan értékesítése: a tulajdonosi jogokat ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, amely viszont nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésre.

A portál azt is megjegyezte, hogy az ingatlan tulajdoni lapja szerint a tulajdonos továbbra is a Magyar Állam, és a hivatalos nyilvántartásban még nem szerepel arra utaló adat, hogy már eladták volna. Így feltételezhető, hogy a tranzakció még csak előkészítés alatt áll.

A Gyöngyös Ma szerint olyan pletyka is napvilágot látott, mely szerint Orbán Viktor veje, Tiborcz István vetett szemet az ingatlanra, de a vállalkozó cégcsoportja, a BDPST Group határozottan cáfolta, hogy az ingatlan megvásárlását terveznék (a csoportnak egyébiránt Mátraházán már volt egy szállodakomplexuma, de attól épp pár hete váltak meg).

Rovatok