Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely szerint ha visszatekintünk az elmúlt szűk három és fél évtizedre, akkor kiemelkedően az ország legrosszabb, legsikertelenebb, legkorruptabb, a szabadságjogokat lábbal tipró időszaka a Gyurcsány-korszak volt, ezért nem lenne jó, ha bármilyen formában visszatérne.

  • Gulyás Gergely szerint a politikában ritkán látható, nyilvánvaló lebukással állnak szemben, mert Karácsony Gergely megfogalmazott egy állítást a saját mozgalmának támogatásáról, amiről már tudják, hogy hazugság volt. A miniszter szerint arra, hogy a főpolgármester öt héten keresztül mindig lottóötöst nyert, nagyobb az esély, mint ami történt az adománygyűjtő ládákba került egymás utáni sorszámú bankjegyeknél.

  • Az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogainak csorbítását az oktatás terén, amelyre vonatkozó lépéseket tettek az ukránok eddig, semmilyen nemzetközi fórumon nem tudja támogatni a magyar kormány.

    A miniszter szerint a kormány megállapította, hogy a tiltás az ukrán gabonaimportra elérte a célját. Ahhoz továbbra is hozzájárulnak, hogy az Ukrajnából a világ szegényebb felének szánt gabonaszállítmányok áthaladhatnak az országon, de az ukrán gabona nem veszélyeztetheti a magyar gazdák eddigi jó termését az olcsóbb árakkal. 

  • Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az idei évben le tudják törni az inflációt, valószínűleg már novemberben egy számjegyű lesz, és abban bíznak, hogy a jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának éve lehet. A térség legjobb növekedése Magyarországon lehet.

  • Gulyás Gergely az uniós ügyekre kitérve elmondta: az Európai Bizottság húzza az időt, ami érinti a tanárok béremelését, az egészségügyi fejlesztéseket és az Erasmus-ösztöndíjakat is.

    Abszurd és kínos időhúzás ez a bizottság részéről, a kérdések leginkább nevetségesek, nyilvánvaló, hogy az uniós pénzeket nem lehet azért visszatartani, mert nem tudja pontosan a bizottság, hogy az Országos Bírói Tanács hány termet kapott

    – fogalmazott a miniszter.

    Gulyás Gergely szerint látni kell, hogy mindenféle jogalap nélküli a bizottság eljárása, általuk írásban visszaigazolt jogszabály-módosítás után tesznek fel kérdéseket. A kormány reméli, hogy ez nem azért van, mert a pénzt máshol, esetleg az unión kívül költötte el a bizottság. Remélik, senki nem feltételezi Brüsszelben, hogy a tanárok ellopják a saját bérüket, vagy a hallgatók a saját ösztöndíjukat.

  • A bevándorlásról is szó volt a tájékoztatón. A migrációs paktum kivitelezésének megkérdőjelezése csökkent, miután változott a héten a német hozzáállás. A kancellár döntése értelmében tovább kell tárgyalni uniós vezetői szinten a paktum megvalósításáról.

    Gulyás Gergely felidézte, hogy egyre erőszakosabbak a menekültek, sőt a határ szerb oldalán már fegyveres összecsapások is voltak közöttük. A kormány nem tervez migránsgettókat létrehozni az ország déli területén.

    Brüsszelben ma is folynak egyeztetések a migrációs politikáról, amin Rétvári Bence képviseli Magyarországot.

  • A kormány tegnap döntött a nyugdíj-kiegészítésről, amit Orbán Viktor be is jelentett – kezdte Gulyás Gergely. A nyugdíjas-infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ezért a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal, ami a gyakorlatban 3,1 százalékot jelent. A 210 ezer forintos átlagos havi nyugdíj esetében a novemberi emelés 6532 forintot jelent.

    Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjemelést, az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan közel félhavi, átlagnyugdíj mellett 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok. Ez éves szinten azt eredményezi, hogy 85 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok. A 2,5 millió nyugdíjas esetén ez a költségvetésben 190 milliárd forintos kiadást jelent. A kormány abban bízik, hogy ezzel is ki tudja fejezni nagyrabecsülését a nyugdíjasok felé.

  • Nem érdemes kicentizni a csokigényléseket, az átfutás ugyanis hosszabb időt is igénybe vehet – mondta az Indexnek nyilatkozó pénzügyi szakértő. A kormány december 31-től kivezeti az ötezer fősnél nagyobb városokban elérhető csokot, helyére új támogatási forma lép – írtuk korábbi cikkünkben.

  • „Novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetünk az időseknek” – jelentette be csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója 12:00-kor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat hírfolyamunkban!

Rovatok