Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ha egy nagykövetünk beavatkozna az adott ország belügyeibe, leváltanám

2023. október 3., kedd 16:45

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjút, ahol szóba kerültek többek között a szlovákiai választási eredmények, különböző európai uniós politikai kérdések, a kapcsolatok Oroszországgal, az energiabiztonság, az ukrajnai háború és a jószomszédi viszony is.

„Amikor egy patrióta, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező, a brüsszeli liberális fősodornak ellentmondó politikus, politikai család megnyer egy választást vagy egyáltalán esélye van arra, hogy jól szerepeljen egy választáson, akkor Brüsszelből azonnal jön a nyomásgyakorlás, a támadás, a megbélyegzés” – vélekedett Szijjártó külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Szerinte ha a svédek csatlakozni akarnak a NATO-hoz, akkor ne bírálják a magyar képviselőket, mert az ő szavazataikra is szükségük van.

Beszélt arról is: azért nevez ki nagyköveteket, hogy a két ország közötti kapcsolatokat úgy fejlesszék, hogy abból Magyarország profitálni tudjon. Azt viszont tiltja, hogy más országok belügyeibe beleavatkozzanak, és ha így tennének, akkor leváltaná őket.

EZZEL a magyar kormány többször kritizáló DAVID PRESSMANre, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK BUDAPESTI NAGYKÖVETÉRE UTALT A KÜLÜGYMINISZTER (AKIT NEMRÉG AZZAL VÁDOLTAK MEG A SZLOVÁKOK, HOGY BEAVATKOZOTT A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYUKBA). 

A tárcavezető további fontos mondatai, megállapításai az alábbiak voltak az interjúban

Szijjártó Péter korábban elárulta, örül annak, hogy „Szlovákiában egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”. Robert Fico pártja, az Irány (Smer–SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

Rovatok