Index Vakbarát Hírportál

„Ha Vona nem lép le, akkor ’22-ben Gyurcsány kuncsorgott volna a Jobbik után, és nem fordítva”

2023. október 16., hétfő 13:54

A Jobbik két korábbi elnöke, miniszterelnök-jelöltje is indul a jövő nyári európai parlamenti választáson, ahol egykori pártjuk amúgy is az életéért küzd. Ha ugyanis nem sikerül a Jobbiknak mandátumot szereznie, végleg eltűnhet a politikai süllyesztőben. Jakab Péter szerint nem is kár értük, mert a történelem szemétdombjára valók, Vona Gábor viszont sok sikert kíván nekik, izgulni azonban már csak az új pártjáért fog. De mit szól ehhez a jelenlegi elnök, Gyöngyösi Márton?

2018-ban a választási vereség után lemondott a Jobbik elnöki posztjáról és visszaadta parlamenti mandátumát, 2019 őszén pedig a pártból is kilépett Vona Gábor. Nemrégiben azonban bejelentette, hogy ismét visszatér a közéletbe, az általa alapított Második Reformkor nevű szervezettel pedig elindul a jövő nyári európai parlamenti választáson mint listavezető.

A hír rosszul érintheti egykori pártját, hiszen a nemzeti radikálisként indult, az elmúlt években azonban már inkább magára jobbközép-konzervatívként hivatkozó Jobbik támogatottsága tartósabb ideje 5 százalék körül mozog. Vona bejelentésétől függetlenül is kérdéses volt tehát, hogy sikerül-e ismét képviselőt küldenie a pártnak a brüsszeli és strasbourgi parlamentbe. 

Ha ez még nem lenne elég, egy másik korábbi jobbikos pártelnök, a 2021-es ellenzéki előválasztás első fordulójában még a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként szereplő Jakab Péter (aki azóta szintén elhagyta a pártot) is meg kívánja mérettetni magát Nép Pártján elnevezésű formációjával. 

Hogy a korábbi pártvezetők indulása hogyan befolyásolhatja a Jobbik mandátumszerzési esélyeit, és hogy egyáltalán hogyan jutott ebbe a helyzetbe a 2018-ban még legerősebbnek számító ellenzéki párt, ennek jártunk utána mostani videóriportunkban:

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok