Index Vakbarát Hírportál

Fontos hírt kaptak azok, akik vonattal szeretnének nyugat felé utazni

2023. október 20., péntek 08:18

Az ÖBB bejelentése szerint decemberig maradnak levágva a magyar vonatok a nyugat-európai hálózatokról, miközben a legnehezebb szakaszába lépett az érintett magyar vonal felújítási munkálata.

Decemberig maradhatnak levágva a magyar vonatok a közvetlen nyugat-európai vasúti vérkeringésről – az osztrák vasúttársaság, az ÖBB legalábbis erről tájékoztatta az utasokat – értesült a Magyar Hang. Előreláthatóan december 10-éig maradnak az osztrák intézkedések. 

A Budapestről Münchenbe tartó járatokon és a legtöbb, Salzburgba tartó járaton nem lehet közvetlenül elérni ezeket az úti célokat, a vonatok csak Bécsig közlekednek, a tovább utazó utasoknak ott kell megvárniuk a csatlakozást.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy 2023. október 4-től előreláthatóan december 10-ig Budapestről Bécsen át München irányába a közvetlen járatok közlekedése nem lehetséges. A Münchenbe és Salzburgba utazóknak ebben az időszakban Bécsben kell átszállnia

– közölte az ÖBB. 

A pályafelújítással kezdődött 

A MÁV-nak nem sikerült pontosan közlekedtetni a Budapest–Győr fővonalon közlekedő óránkénti nemzetközi vonatait, így az osztrák vasút többszöri figyelmeztetés után bejelentette, hogy október másodikától

LEVÁGJA A MAGYAR VONATOKAT A NYUGAT-EURÓPAI HÁLÓZATRÓL,

továbbá kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München felé továbbmenő budapesti Railjet vonatokat. Az érintett fővonalon felújítási munkálatok kezdődtek, amelyek növelték a menetidőt

Ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan. Ugyanakkor elsősorban az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak

– reagált a MÁV a döntésre, hozzátéve, hogy az osztrák vasút segíthetne például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest-járatokat. 

A legnehezebb fázis jön az érintett szakaszon

A MÁV friss bejelentése szerint hamarosan új fázisához ér a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal Szárliget és Biatorbágy közötti szakaszának felújítása.

Az október 27-én kezdődő, eddigi legnehezebb munkálatok egyidejűleg érintik mindkét vágányt, ezért három héten keresztül teljesen szünetelni fog a vonatközlekedés Szárliget és Biatorbágy, éjszakánként pedig Szárliget és Budaörs között. Ezeken a szakaszokon kizárólag vonatpótló buszok szállítják majd az utasokat – jelentette be a vasúttársaság.

Rovatok