Index Vakbarát Hírportál

Megvan, melyik minisztérium alá kerül az új magyar állami repülőkölcsönző

2023. november 7., kedd 06:40

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter rendeletben jelölte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az új magyar állami cég, vagyis az Air Hungary Zrt. tulajdonosi joggyakorlójaként. A Magyar Közlönyben egyúttal megjelent az Országgyűlés határozata a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz kerül a Air Hungary Szolgáltató Zrt. – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által aláírt rendelet szerint az Air Hungary Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság tulajdonosi joggyakorlója 2026. december 31-ig a Külgazdasági és Külügyminisztérium lesz.

A Magyar Közlönyben egyúttal megjelent az Országgyűlés határozata a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról.

Eszerint az Országgyűlés hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Honvédség egy, legfeljebb 200 – váltási időszakban 400 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingense a Csádi Köztársaság területén 2025. december 31-ig állomásozzon és szükség szerint alkalmazásra kerüljön.

Hozzátették, hogy a kontingens a terrorizmus elleni küzdelem támogatása érdekében – szükség esetén a szövetséges nemzetközi erőkkel való együttműködésben – tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat lát majd el, illetve az ott tartózkodó magyar állampolgárok és a helyben lévő magyar érdekeltségek oltalmazásáért felel.

Az Országgyűlés hozzájárulása kiterjed nemzetközi jogi mandátum vagy állami meghívás esetén és annak birtokában a Hungary Helps Ügynökség magyar szerepvállalással összhangban álló, a  Csádi Köztársasággal határos államok területén végzendő katonai feladatokra is.

Rovatok