Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: A terroristák elérték a céljukat, másfél éve készülhettek rá

2023. november 15., szerda 19:06

Másfél évet is készülhettek a Hamász terroristái az Izrael elleni támadásra – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint az események a szélsőségesek forgatókönyve szerint alakul, mert a konfliktus miatt nem csupán a Közel-Keleten, de Európában is egyre feszültebb a helyzet.

„A terroristák elérték a céljukat, pontosan az történt, amit szerettek volna” – így reagált Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában arra a hírre, miszerint a napokban több százezres palesztinbarát tüntetést tartottak Londonban. A biztonságpolitikai szakértő szerint a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásának ugyanis az egyik legfőbb célja az volt, hogy ne csak a térségben, de szerte a világban is növelni tudja a vallási alapú feszültséget.

Tarjányi Péter szerint Európa egyszerűen nem tud mit kezdeni az iszlámmal, a bevándorlásból fakadó együttélési problémákat pedig a szőnyeg alá söpörte. A biztonságpolitikai szakértő szerint korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy az egyik legnagyobb német lapban például egy 50 pontos kiáltvány jelenik meg arról, hogy mit várnak el az országban élő muszlimoktól, mostanra azonban olyan súlyossá vált a helyzet, hogy ez is megtörtént. 

A szakértő szerint az Egyesült Királyságban, Franciaországban vagy Németországban gyakorlatilag párhuzamos társadalmak jöttek létre, mert a muszlim bevándorlók gyakran a helyi alkotmány mellett vagy helyett egy alternatív törvénykezés, a saría (az iszlám alapelvei) szerint élnek. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez jelentős feszültséget okoz ezekben a társadalmakban, egyfajta izzó parázsként működik, amit le lehet takarni, vagy lehet egy ideig hűteni, de bármikor könnyen fellobbantathatja a terror lángját.

Vannak olyan hitszónokok, akik azért kerültek körözési listára, mert nyíltan lehet tudni róluk, hogy arra buzdítják a híveiket, hogy hajtsanak végre támadásokat. Hiába végeznek azonban egyfajta tűzoltó tevékenységet napi szinten Európa terrorelhárító és hírszerző szervei, az ilyen szélsőséges csoportokat nem lehet kiradírozni, eltüntetni.

Tarjányi éppen ezért attól tart, hogy ahol ma nagyszámú demonstrációkat tartanak a palesztinok és a palesztinszimpatizánsok, ott holnap akár fegyveres összecsapások is lehetnek. A biztonságpolitikai szakértő szerint

fel kell készülni arra, hogy Németországban és Nagy-Britanniában is jó eséllyel lehetnek terrortámadások az elkövetkező időszakban. 

A Frontvonal korábbi adásait ide kattintva nézheti vissza. 

(Borítókép: Rendőr Hamburgban 2023. márciusban. Fotó:  Gregor Fischer / Getty Images)

Rovatok