Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid szerint olyan, mintha Budapesten megállt volna az idő

2023. november 20., hétfő 12:40

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár Budapest 150. születésnapjával kapcsolatban elevenítette fel, hogy Buda és Pest egyesítésének 100. évfordulójára milyen beruházások, fejlesztések készültek el. Ezzel szemben szerinte ma olyan, mintha megállt volna az idő a fővárosban.

A közlekedési szakember a közösségi oldalán hosszú bejegyzést tett közzé, amelyben többek között arról ír, hogy 1973-ban, a főváros egyesítésének 100 éves fennállásának évfordulójára számos beruházás és fejlesztés valósult meg.

Példaként említette a kisföldalatti teljes rekonstrukcióját, de ekkor készült el az M2-es metró Déli pályaudvar és Deák Ferenc tér közötti szakasza, és az első Ikarus 260-as és 280-as buszok is megérkeztek Budapestre.

Ma ehhez képest Budapesten egyetlen kötöttpályás beruházás sincs folyamatban, az M3-as metró felújításának elkészülte után. Egy sem. Ez teljesen egyedülálló ebben a városméretben Európában, mindenhol metrók, elővárosi vasutak, villamosok épülnek, Varsótól Prágáig, Bukaresttől Bécsig, Münchentől Barcelonáig

– fogalmazott Vitézy Dávid a hivatalos Facebook-oldalán. 

A volt közlekedési államtitkár kiemelte, hogy nem arról van szó, hogy visszasírná a hetvenes éveket, de az ötven évvel ezelőtti listát a mai helyzettel összehasonlítva olyan érzése van, „mintha megállt volna az idő”.

„Lényegében ott tartunk, hogy minden érezhető ambíció és vízió eltűnt a város valós, nagy léptékű infrastrukturális fejlesztése mögül” – tette hozzá.

Vitézy Dávid szerint „kedves dolog” kitakarítani az aluljárókat, leszórni kaviccsal a Városháza parkolójának egy részét, átengedni az embereket az udvaron, és indítani egy bulivillamost pár napra, de „ha eközben akár csak az említett kisföldalattira vagy a fogaskerekűre nézünk, akár az 1973-as évfordulóra vásárolt járművek 50 éves évfordulóját is ünnepelhetnénk, a hévekről nem is beszélve”.

Ezek cseréjére még csak bármiféle kilátás sincs a következő években. Ebben a helyzetben tehát valójában a főváros fejlesztéséről való teljes lemondás jelképe volt ez a 150. évforduló számomra – kár érte. Ha lehet, ne várjunk Budapest 200. születésnapjáig, hogy ez megváltozzon

– zárta bejegyzését a szakember.

Nagyszabású programok a születésnapon

Budapest 150. születésnapjára Karácsony Gergely megnyitotta a Városházát a budapestiek előtt, illetve november 17-én 150 forintos BKK-jeggyel is lehetett közlekedni a fővárosi közösségi közlekedésben.

A Fővárosi Önkormányzat aznap ünnepi díszközgyűlést is tartott, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy túl sokáig volt ez a város a dogmák, a megszokások, a „jól van az úgy” csapdájában.

Budapest 150 éves történelme előtt is úgy tudunk tisztelegni, ha nem engedjük, hogy a város múltja fogva tartsa a jövőjét

– fogalmazott ünnepi beszédében a főpolgármester.

Karácsony Gergely két héttel ezelőtt jelentette be, hogy 2023-ban felújították az ezredik gyalogátkelőhelyet Budapesten, de idén adták át a felújított Lánchidat is. Több forgalmas útszakasz is megújult, számos megállóhelyet akadálymentesítettek, korszerűsítették a közvilágítást, felújították a járdákat. Továbbá 2022 végén adták át a felújított Blaha Lujza teret is.

(Boírtókép: Vitézy Dávid. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok